Opnieuw slecht nieuws voor de war on drugs: cocateelt in Colombia was nog nooit zo groot

Opnieuw slecht nieuws voor de war on drugs: cocateelt in Colombia was nog nooit zo groot

Ondanks het feit dat het Westen nu al jaren steeds meer geld pompt om de cocateelt in Colombia te bestrijden, heeft dat geen enkel effect. Integendeel: het gebied in Colombia waar cocaplanten worden geteeld, is nog nooit zo groot geweest. Volgens een rapport van de Verenigde Naties groeide het gebied in 2017 zelfs met 17% tot 2.170 vierkante kilometer.

Eind 2017 werd in Colombia op 171.000 hectare land coca verbouwd. Met het geoogste cocablad kan bijna 1.400 ton cocaïne worden geproduceerd. In België, via de haven van Antwerpen één van de belangrijkste doorvoerlanden van cocaïne uit Colombia, zou die hoeveelheid cocaïne een straatwaarde hebben van ongeveer honderd miljard euro.

Colombia is de grootste producent van cocaïne ter wereld, voor Peru en Bolivia. De cijfers zijn onder meer gebaseerd op waarnemingen met satellieten.

Honderden miljoenen per jaar voor oorlog tegen drugs

Colombia vecht al jarenlang tegen cocaïneproductie en de VS steekt jaarlijks ongeveer 400 miljoen euro in de Colombiaanse oorlog tegen drugs. Vorig jaar ondertekende Colombia ook een overeenkomst met de VN waarbij het elk jaar 300 miljoen krijgt om de productie van cocaïne te verminderen door boeren te compenseren die ermee instemmen over te schakelen van groeiende coca naar veiliger gewassen.

In augustus zei de nieuw verkozen president Ivan Duque tegen verslaggevers dat de regering een nieuw drugsbestrijdingsbeleid zou creëren, waarbij het doel zou zijn om “concrete resultaten te boeken” in de komende vier jaar.

FARC

De teelt van coca is in Colombia geconcentreerd in de grensgebieden met Venezuela en Ecuador. Linkse en rechtse guerillabewegingen van wie de FARC de bekendste is, telen en teelden coca om hun strijd te financieren. Er was grote hoop dat de vredesovereenkomst van 2016, die vijf decennia van gewapende conflicten met de grote rebellengroep de FARC eindigde, beterschap zou brengen.

Maar het vacuüm dat de Farc achterliet, werd blijkbaar snel opgevuld.

Spuiten

De Colombiaanse regering denkt erover om de cocaplantages weer met spuitvliegtuigen en drones te bestrijden. De vorige president, Juan Manuel Santos, heeft het spuiten beëindigd tijdens de vredesbesprekingen met de FARC.

Over het sproeien met bestrijdingsmiddelen was veel te doen. Zo werd er ook veel schade aangericht aan andere gewassen en waren er grote zorgen over de effecten van het gebruikte middel, glyfosaat, op het milieu en de mensen die in de buurt van cocaplantages wonen.

Gesponsorde artikelen