Opnieuw sterke stijging aantal besmettingen: gemiddelde gaat 71 procent omhoog

Het aantal coronabesmettingen blijft stijgen. Tussen 17 en 23 juli steeg het gemiddelde per dag met 71 procent tegenover de week voordien naar 278,9 besmettingen. Dat blijkt uit de dagelijkse update van het gezondheidsinstituut Sciensano.

Ook het aantal gevallen per 100.000 inwoners blijft stijgen. Op 23 juli waren er 26,9 gevallen per 100.000 inwoners over de afgelopen twee weken. Dat zijn er twee meer dan zondag.

Vooral in Antwerpen is de situatie dramatisch. Er werden de voorbije week 914 nieuwe bestemmingen geregistreerd, een stijging met 567 procent tegenover een week eerder. Antwerpen heeft nu als enige provincie meer dan 10.000 besmettingen. 10.197 om exact te zijn. Per 100.000 inwoners raakten er de afgelopen twee weken 48,5 mensen besmet met Covid-19 in de provincie.

Strengere maatregelen

Antwerpen besliste al om strengere maatregelen te nemen in de strijd tegen het virus. Het wordt verplicht om altijd een mondmasker bij te hebben en het op drukke plaatsen te dragen.

In totaal zijn er al 66.026 mensen besmet geraakt met Covid-19. Dat is een stijging met 299 personen. Dit wil niet zeggen dat er in de laatste opgemeten dag, op 23 juli dus, 299 besmettingen werden vastgesteld. Bij dit cijfer zitten ook de gevallen die in de voorgaande dagen vastgesteld werden, maar eerder nog niet meegerekend werden.

Hospitalisaties

Op dit moment worden er gemiddeld 15,3 mensen per dag opgenomen in het ziekenhuis met een besmetting met het coronavirus. In de laatste periode van zeven dagen ging het hier nog om 12,6. Er zijn sinds het begin van de metingen al 18.106 mensen in het ziekenhuis opgenomen. Gemiddeld

Het aantal overlijdens door het coronavirus daalt wel licht. Van 2,3 per dag naar 1,9 per dag. Omdat het hier gaat om lage cijfers kan dit aantal schommelen van dag tot dag.

Veiligheidsraad

Vandaag komt de Nationale Veiligheidsraad vervroegd samen. Daarbij zal er mogelijk een nieuwe verstrenging komen van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Mogelijk zal de Veiligheidsraad deze keer wel ingaan op het advies van de experten en de sociale bubbel opnieuw verkleinen, zoals al het geval is in de provincie Antwerpen. Ook kunnen er nieuwe beperkingen komen voor winkels en evenementen.

Meer
Lees meer...