Opstand aan de gang bij de PS tegen Di Rupo en Onkelinx: groep militanten keert zich tegen top

Opstand aan de gang bij de PS tegen Di Rupo en Onkelinx: groep militanten keert zich tegen top

Het rommelt verder bij de Franstalige socialisten. Elio Di Rupo, de voorzitter van de PS, krijgt de uitslaande brand door het schandaal van Samusocial niet onder controle. En omdat hij niet genoeg ingrijpt, komt de opstand van z’n eigen basis. Een veertig militanten, medewerkers en vakbondsmensen hebben zich verenigd in een beweging die “hervormingen eist”.

Als Elio Di Rupo en Laurette Onkelinx gedacht hadden dat door rustig te wachten de storm wel zou overwaaien, dan hebben ze zich lelijk vergist. Want elke dag komen er wel nieuwe bezwarende elementen bij in het kluwen van Brusselse vzw’s, die blijkbaar gebruikt zijn om de lokale politici (voornamelijk PS’ers) persoonlijk te verrijken.

Binnen de PS zelf begint het te rommelen. Want het is het schandaal te veel. Eerder dit jaar barste de Publifin-affaire in volle hevigheid uit en dat kostte de Luikse PS-top zowat z’n hoofd. De Waalse regering, met coming man Paul Magnette (PS) als minister-president, raakte ook zwaar beschadigd door Publifin.

Maar deze keer dreigt het veel meer de partij zelf te zijn die in een neerwaartse spiraal gaat. In L’Echo lekt nu uit dat intern een groep van 40 vooraanstaande PS’ers (geen echte kopstukken of topkaders, maar wel middle management) absoluut wil dat Di Rupo radicaal ingrijpt. De beweging heet #Grouponsnousetdemain! en wil naar eigen zeggen “de diepe kwaadheid bij de PS-militanten in goede banen leiden”.

Kop van jut zijn uiteraard de vorige Brusselse burgemeester van Brussel Yvan Mayeur en ex-OCMW-voorzitster Pascale Peraïta. Daarvan lekte gisteren nog uit dat ze meer dan 200.000 euro per jaar verdiende. Vraag is of beiden niet (een deel van) al dat geld gaan moeten terugbetalen. Ofwel omdat de morele druk te hoog wordt of omdat het gerecht fraude zal aantonen. Meer dan 100 vergaderingen per jaar die zogezegd plaatsvonden, dat lijkt sterk op oplichterij.

Di Rupo vs. Magnette

De groep van 40 is niet van plan zich te laten meezuigen in een machtsstrijd binnen de PS. Want Di Rupo werd, ondanks het feit dat de ex-premier de 60 al ruim gepasseerd is, in 2014 opnieuw voorzitter van zijn partij. Maar het is een publiek geheim dat de nummer twee, Paul Magnette, zichzelf als veel dynamischer en krachtiger ziet. Alleen, de PS-baas Di Rupo wil niet opzij. En vraag is of Paul Magnette echt wel een ‘breuk’ met het verleden zal zijn. Als minister-president in Wallonië zit hij mee in bad.

De PS maakt zich ondertussen wel op voor nieuwe maatregelen: begin juli houden ze een nieuw partijcongres, waarop een totaal verbod op cumul van mandaten moet worden goedgekeurd. De burgemeesters van kleine gemeenten die ook nog parlementslid zijn, gaan daarvoor de grootste prijs betalen. Want hun inkomen gaat een flink pak naar beneden, als ze zullen moeten kiezen.

Maar of die maatregel wel echt het juiste effect krijgt, is maar de vraag. Want de systemen van misbruik zitten eerder in de grote steden, zo blijkt uit de schandalen: na Charleroi en Luik dus nu in Brussel. Maar het zijn de ‘kleine’ burgemeesters die de prijs gaan betalen…

Gesponsorde artikelen