Opsteker voor Trump: Foxconn gaat fabriek bouwen in VS. Hoewel, dat belooft het al jaren

Opsteker voor Trump: Foxconn gaat fabriek bouwen in VS. Hoewel, dat belooft het al jaren

Elektronicagigant Foxconn gaat een grote fabriek bouwen in de Amerikaanse staat Wisconsin. Het bedrijf zou daar 10 miljard dollar in investeren en de nieuwe fabriek moet 3.000 jobs creëren. Het nieuws werd bekendgemaakt door president Trump in een toespraak in het Witte Huis. De komst van Foxconn is een opsteker voor hem, want Trump heeft herhaaldelijk beloofd werkgelegenheid te creëren in de VS. Er zit wel een addertje in het gras: Foxconn heeft al vaker beloofd te zullen investeren in de VS, maar kwam die toezeggingen nooit na.

Trump kan wel een succesje gebruiken, nu hij is verwikkeld in moeizame politieke gevechten over de zorgwet, belastingverlagingen en het onderzoek naar de Russische bemoeienis met zijn verkiezingscampagne.

Een meerderheid in de Amerikaanse Senaat stemde gisteren nog tegen de plannen van Trump om de zorgwet van zijn voorganger Barack Obama af te schaffen. Veel Republikeinen stemden tegen, omdat ze vinden dat er nog geen acceptabel alternatief is.

Het wetsvoorstel dat door de Senaat werd behandeld was de meest recente poging van Trump om de Patient Protection and Affordable Care Act (ACA), beter bekend als Obamacare, af te breken.

Het was een nieuwe domper voor Trump die enkele uren eerder nog triomfantelijk had gereageerd omdat de Amerikaanse Senaat dan toch had ingestemd met een motie die oproept tot een debat over het afschaffen van het zorgstelsel Obamacare.

Apple én Samsung

Foxconn is de grootste fabrikant van computeronderdelen wereldwijd en produceert onder andere de Mac mini en de iPhone voor Apple Inc maar ook voor Samsung-smartphoned. Het is als enige in staat om de volumes te leveren die de twee aartsrivalen vragen.

Verder maakt het bedrijf onderdelen voor Dell, Sony, Nokia, Nintendo en vele andere merken. In het Chinees is Foxconn bekend onder de handelsnaam Fu Shi Kang. Het bedrijf heeft hoofdzakelijk fabrieken op het Chinese vasteland, maar ook in India, Tsjechië, Slowakije, Polen, Mexico en Brazilië.

In 2010 raakte Foxconn in opspraak omdat meerdere werknemers zelfmoord zouden hebben gepleegd vanwege de lage lonen en de hoge werkdruk. Ook overleed één werknemer aan uitputting na een dienst van 34 uur.

Ryan

De komst naar Wisconsin gaat de Amerikanen overigens in eerste instantie vooral veel geld kosten. De staat geeft daarvoor de komende vijftien jaar voor miljarden financiële voordelen aan Foxconn.

“Als ik niet was gekozen, had Foxconn echt geen 10 miljard dollar uitgegeven. Er komen een paar heel mooie decennia aan”, zei Trump, die dus met de eer ging lopen. Het complex wordt trouwens gebouwd in het kiesdistrict van de invloedrijke Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Paul Ryan, op een plek waar ooit een fabriek van autofabrikant Chrysler stond. Trump heeft Ryan erg hard nodig als hij erin wil slagen toch nog een paar van zijn verkiezingsbeloftes waar te maken.

De fabriek, waar LCD-schermen voor televisies en pc’s gemaakt zullen worden, moet opengaan in 2020. Het is echter niet de eerste keer dat Foxconn toezeggingen doet om naar de VS te komen. Het doet dat met de regelmaat van de klok sinds 2013, en telkens wordt beloofd door het bedrijf te zullen investeren in de VS, maar telkens kwam het die toezeggingen niet na.

In december zei Trump overigens al dat Foxconn hem had beloofd te investeren en jobs te creëren. Toen had Trump het over 50 miljard en 30.000 nieuwe jobs.

Carrier

Ook Trump zelf heeft er een handje van weg om de zaken snel rooskleuriger voor te stellen dan ze zijn op dit vlak. Zo zei hij vlak na zijn verkiezing dat hij airco-fabrikant Carrier in Indiana had gered, en dat die niet zou verhuizen naar Mexico, iets wat hij tijdens zijn campagne had beloofd. Trump pochte toen zelfs dat er jobs zouden bijkomen in Indiana.

Ondertussen is Carrier begonnen met die verhuis naar Mexico en zijn afgelopen week nog bijna 400 werknemers ontslagen bij Carrier. Er werken daar nu nog ongeveer duizend mensen, en daarvan moeten er nog eens bijna 700 vertrekken tegen het einde van het jaar.

Apple?

Eerder deze week zei Trump ook dat Apple “drie grote, prachtige fabrieken” gaat bouwen in de VS. “Ik sprak met Apple-CEO Tim Cook, hij beloofde me drie grote fabrieken, groot, groot, groot”, zei Trump. “Ik zei: weet je Tim, tenzij jij je fabrieken in dit land gaat bouwen, beschouw ik mijn regering niet als een economisch succes. Hij belde me en zei dat ze dat gaan doen.” Bij Apple lijken ze echter van niks te weten.

Het bedrijf laat het gros van zijn producten in China in elkaar zetten, veelal in de gigantische gespecialiseerde fabrieken van het bedrijf Foxconn. Onderdelen laat Apple bewust door verschillende fabrikanten maken, om zich in te dekken. Zelf bezit Apple eigenlijk geen fabrieken. Sinds een aantal jaar laat Apple zijn prijzige Mac Pro-computers wel door een bedrijf in de VS in elkaar zetten.

Tim Cook vertelde Obama overigens een aantal jaar geleden rechtuit toen die ook vroeg of Apple in de VS wou gaan fabriceren dat “those jobs aren’t coming back”.

Gesponsorde artikelen