Opvallend: sp.a en Vlaams Belang klimmen opnieuw in peiling, CD&V en N-VA glijden af

Opvallend: sp.a en Vlaams Belang klimmen opnieuw in peiling, CD&V en N-VA glijden af
VRT

Een partij die intern ruzie maakt, kan niet winnen. Dat is de boutade in de Wetstraat. Maar het gaat alvast niet op voor sp.a. Wie ruzie maakt in de regering, verliest. Dat lijkt dan weer wel te kloppen: N-VA én CD&V krijgen klappen in de peilingen. N-VA zakt zelfs 3,6 procent.

Voor we ten gronde in de cijfers gaan, op deze peiling bij zo’n 1.000 respondenten zit een foutenmarge van 3,2 procent. Dat wil zeggen dat je hoogstens enkele trends kan afleiden, zeker geen absolute cijfers. 

Maar wat zeggen die trends? Wel, het gaat goed met sp.a. Tenminste volgens deze cijfers. Terwijl de partij dit weekend in de kranten breed uitgesmeerd de verkiezing van de voorzitter te verwerken krijgt (tot en met de Scuds heen en weer tussen Bruno Tobback en John Crombez), stijgt de partij. De sp.a zit op 16,4 procent, 2 procent meer dan de verkiezingsuitslag. Daarmee zitten ze als oppositie in de lift, en meteen ook feller dan Groen. Dat stijgt ook nog wel, maar bij de vorige peilingen sprongen ze nog over de 10 procent, nu klokken ze af op 9,6 procent.

Succesje voor Van Grieken

Andere stijger: het Vlaams Belang. Jonge voorzitter Tom Van Grieken krijgt zo meteen z’n eerste goede nieuws, na maanden zwarte sneeuw en flirten met de kiesdrempel. Vandaag zit het Belang op 7,4 procent, duidelijk terug een beweging naar boven. 

Het verlies komt vermoedelijk op rekening van de N-VA. De partij van Bart De Wever zakt naar 28,8 procent, 3,6 procent verlies ten opzichte van de verkiezingen. Een en ander kan best het gevolg zijn van de strubbelingen in de regering met CD&V. Die krijgen een klap van 2 procent, en buitelen naar 16,7 procent. De confrontatie-aanpak tussen beiden werkt niet bepaald, als je moet afgaan op de peiling van La Libre en de RTBF.

Open Vld, dat zich niet echt mengt in de partijtjes armworstelen tussen Vlaams-nationalisten en christen-democraten, is ook al geen hoogvlieger. De partij verliest heel lichtjes ten opzichte van de verkiezingen, 0,1 procent, maar klimt wel fors ten opzichte van de vorige peiling. 

In Franstalig België een ander beeld. De Franstalige liberalen van de Mouvement Réformateur (MR) zijn uit hun dal aan het klimmen. Ze verliezen wel nog 0,6 procent ten opzichte van vorige verkiezingen, maar komen van veel verder. 

En meer goed nieuws voor Michel en co. De PS krijgt een oplawaai. Elio Di Rupo z’n partij verliest 3,3 procent. Dat verlies gaat verloor naar winst voor de communisten van de PTB, die al op 8,3 procent staan. De harde linkse PS-oppositie doet dus vooral de nog meer linkse partij winnen.

Gesponsorde artikelen