Organisatie Mars tegen Marrakech stapt naar Raad van State: “Geen wettige basis voor verbod”

Organisatie Mars tegen Marrakech stapt naar Raad van State: “Geen wettige basis voor verbod”

De organisaties die de zogenaamde ‘Mars tegen Marrakech’ wilden organiseren, hebben een klacht ingediend bij de Raad van State. Het Brussels Gewest heeft namelijk beslist om de betoging niet toe te laten, volgens het KVHV is dat een onwettige beslissing.

Wel of geen mars tegen het Marrakech-pact: als we de reacties op de Facebookgroepen waar men zich wou organiseren voor zondag, mogen geloven, maakt het verbod van Rudi Vervoort niet veel uit. Er zal protest zijn. Maar de organisatoren, een amalgaam van studentenverenigingen KVHV en NSV, nationalistsiche beweging Schild en Vrienden en onder andere Jong-Vlaams Belang, willen een laatste poging doen om de mars ook wettig te laten doorgaan. Daarom trekken ze naar de Raad van State.

Geen bruine mars

Op woensdag beslist de Brusselse minister-president Rudi Vervoort dat de Mars tegen Marrakech en de tegenbetoging die gepland, was niet mochten doorgaan. Reden: “geen ‘bruine’ mars in Brussel.” Omdat Vervoort bang was dat er rellen zouden uitbreken of dat de problemen zich zouden verplaatsen, verbood hij de mars in het hele Brusselse gewest.

De organisatoren zijn kwaad over de motivatie achter het besluit. Dat is volgens hen politiek en niet wettig, vandaar dat ze naar de Raad van State trekken. Die mag niet beslissen om de mars wel te laten doorgaan, maar kan de beslissing van Vervoort wel vernietigen in een arrest als de beslissing volgens hen in strijd is met andere Belgische wetgeving of de grondwet.

“Stokken in de wielen”

Volgens de woordvoerder van de organiserende partijen heeft het Brussels Gewest er alles aan gedaan om de mars tegen te houden. “Het is duidelijk dat men ons stokken in de wielen wil steken door dit besluit pas twee dagen na Vervoort zijn uitspraken in de pers te publiceren.” De Raad van State doet ten laatste zaterdag uitspraak.

Gesponsorde artikelen