Organisatie WK 2022 in Qatar geeft voor het eerst dodelijk ongeval op werf toe … maar waarom nu?

In Qatar is opnieuw een arbeider om het leven gekomen bij de werkzaamheden aan de infrastructuur voor het Wereldkampioenschap Voetbal in 2022. Dat is niet de eerste keer, maar het is wél de eerste keer dat de organisatie in Qatar het sterfgeval toegeeft en erover communiceert. Nochtans kwamen volgens mensenrechtenorganisaties ondertussen al zeker 1.200 mensen om het leven. Maar waarom geeft Qatar dat nu voor het eerst toe?

Er wordt al jaren met de vinger gewezen naar Qatar, omwille van de slechte arbeidsomstandigheden bij de bouwwerken voor het Wereldkampioenschap Voetbal in 2022. Tot nu toe werden beschuldigingen altijd weggewuifd door het land, maar dit weekend heeft het de dood van een van de arbeiders toegegeven.

“Het is met grote spijt dat we een sterfgeval moeten aankondigen op een van onze bouwwerven”, zo staat te lezen in een verklaring aan Reuters. Het ongeluk zou gebeurd zijn bij de bouw van het stadion in Al-Wakra, ten zuiden van Doha. Maar meer details werden niet vrijgegeven. “Er wordt verder onderzoek gedaan naar de omstandigheden waarin een van onze werknemers gestorven is”, klinkt het nog.

Waarom?

Eindelijk, zullen velen zeggen, want eigenlijk hadden we al meer dan duizend van deze berichten moeten krijgen. Een rapport uit 2014 wees al op maar liefst 1.200 mensen sterfgevallen op de bouwwerven in Qatar. Ondertussen moet het aantal nog veel hoger zijn, iets wat Qatar tot nog toe altijd bleef ontkennen.

De vraag is: waarom communiceren ze er nu dan wel over? Omdat een Nederlandse vakbond – in opdracht van een van de werknemers in Qatar – onlangs klacht indiende tegen de FIFA? Zijn ze bang dat een mogelijk proces ervoor zal zorgen dat de werkzaamheden stopgezet worden? Of is er meer aan de hand? Time will tell.

Bron: Reuters
Meer
Lees meer...