Originele stem van ‘Pingu’, die ook opvallend taaltje bedacht, is overleden

Carlo Bonomi, de wereldbekende stem achter de kinderserie Pingu, is afgelopen weekend overleden. De Italiaanse stemacteur werd 85 jaar en maakte eerder in zijn carrière naam als de stem van La Linea.

Nadat hij zijn loopbaan was begonnen met het inspreken van verschillende personages in advertenties, brak Carlo Bonomi in 1971 door met de wereldbekende animatieserie La Linea van Osvaldo Cavandoli. Daarvoor bedacht hij een niet-bestaand taaltje dat gebaseerd was op het dialect van Milaan, zijn geboortestad. Hij haalde voor het inspreken van de serie ook inspiratie bij denkbeeldige taaltjes die clowns gebruiken in Frankrijk en Italië. Toen Bonomi jonger was, werkte hij namelijk zelf regelmatig als clown.

La Linea

Tot 1986 zou Carlo Bonomi de vele filmpjes van La Linea blijven inspreken. In die tijd was de stem van de Milanees al bekend dat hij van de stad zelfs de aankondigingen in het Centraal Station van Milaan mocht inspreken. Die zouden uiteindelijk gebruikt worden van 1985 tot en met 2008.

Pingu

In 1990 begon te werken voor de nieuwe serie Pingu. De Italiaanse stemacteur recupereerde voor de stemmen en het taaltje van de kleifiguurtjes heel wat van zijn eerder werk. Hij verzorgde de stemmen van alle personages en zorgde ook voor de geluidjes die in de serie te horen zijn. Bonomi maakte daarbij nooit gebruik van een script en verzon alles ter plaatse.

Tot 2000 zou hij actief blijven voor Pingu, waarvoor hij zo de stem was van de eerste vier seizoenen. Toen de serie in 2003 werd opgekocht door het Britse HIT Entertainment werd hij vervangen door twee nieuwe stemacteurs. Bonomi zou tot zijn pensioen in 2008 nog regelmatig te horen zijn in andere populaire cartoons. Hij stierf op 6 augustus in zijn geboortestad Milaan op 85-jarige leeftijd.

Zo maakte Carlo Bonomi de stemmen en geluiden in Pingu:

Meer
Lees meer...