Orkaan Dorian houdt lelijk huis in de Bahama’s, Florida neemt maatregelen

De orkaan Dorian, die ondertussen uitgroeide tot een orkaan van de vijfde en hoogste categorie, heeft voor ernstige schade gezorgd op de Bahama’s. Ondertussen raast de orkaan verder richting Florida, waar er al heel wat voorzorgsmaatregelen getroffen zijn.

De Verenigde Staten zijn in de ban van de orkaan Dorian. De tropische storm groeide de afgelopen dagen uit tot een orkaan van categorie 5, de hoogste categorie voor orkanen. Dit weekend ging de orkaan aan land in de Bahama’s, waar hij ernstige schade veroorzaakte. Nu wordt er koers gezet naar Florida.

Bahama’s

Dorian wordt gezien als de zwaarste orkaan ooit in de Bahama’s. De orkaan raasde door de Bahama’s met windstoten tot 354 kilometer per uur. Vooral de Abaco-eilanden, een groep eilanden in het noorden van de Bahama’s werd getroffen.

Op foto’s is te zien hoe bomen uitgerukt zijn en wagens vernield werden. Het is nog onduidelijk of er ook menselijke slachtoffers zijn gevallen bij de doortocht van Dorian. Het zou wel gaan om de ergste storm ooit in de Bahama’s. Bij de doortocht van de orkaan Andrew, tot nu de hevigste orkaan die de Bahama’s trof, kwamen 65 mensen om het leven en werden meer dan 60.000 huizen verwoest.

Florida

Ondertussen zet Dorian verder koers naar de Amerikaanse staat Florida. Het is nog onduidelijk welke route de orkaan zal volgen, maar het lijkt vast te staan dat de kuststreek hoe dan ook schade zal ondervinden. Want als de orkaan niet landinwaarts trekt, maar de kustlijn van Florida volgt, kunnen er vloedgolven van enkele meters hoog ontstaan.

Aan mensen die wonen aan de oostkust van Florida wordt gevraagd onderdak te zoeken bij vrienden of familie landinwaarts. Er worden naast vloedgolven ook ernstige windstoten en een immense hoeveelheid neerslag verwacht, waardoor de schade moeilijk in te schatten is. Na de doortocht door/langs Florida wordt verwacht dat de orkaan verder koers zal zetten richting Georgia en North en South Carolina. Aan inwoners van die staten wordt gevraagd om het nieuws goed in de gaten te houden en de raad van de lokale hulpdiensten op te volgen.

Deelsteps

Een nieuw probleem dat zich voordoet tijdens de doortocht van orkaan Dorian is de aanwezigheid van deelsteps in de straten. Deze zijn razend populair in de Verenigde Staten en zijn op te pikken op de stoep. Daardoor vreesde men dat de elektronische steps door de lucht zouden vliegen op een soort Sharknado-manier.

Maar de doemdenkers kunnen we al geruststellen, want alle deelsteps werden ondertussen verwijderd en gestockeerd in een magazijn.

Meer
Lees meer...