Orkaan Florence maakt eerste slachtoffers in de Verenigde Staten, maar is ondertussen afgezwakt tot tropische storm

Orkaan Florence maakt eerste slachtoffers in de Verenigde Staten, maar is ondertussen afgezwakt tot tropische storm

De orkaan Florence heeft in de Verenigde Staten haar eerste slachtoffers gemaakt. Florence kwam vannacht aan land en bracht zoals verwacht enorme rukwinden met zich mee en deze werden al vijf mensen fataal. Ondertussen is Florence wel al afgezwakt en moeten we niet meer spreken van een orkaan, maar van een tropische storm.

De hevige orkaan Florence heeft de oostkust van de Verenigde Staten bereikt. De orkaan kwam eerst aan in het stadje Wilmington, North Carolina, en maakte daar vijf slachtoffers. Florence raast nu verder naar het binnenland, maar heeft aan kracht verloren.

Vijf dodelijke slachtoffers

Bij de aankomst van Florence aan land zijn de eerste doden gevallen. Er werd bevestigd dat er vijf mensen het leven hebben gelaten tijdens de doortocht van de orkaan.

Een moeder en haar jonge kind kwamen om het leven toen een boom op hun huis terechtkwam. De vader van het gezin liep ernstige verwondingen op en werd overgebracht naar het ziekenhuis. Een derde slachtoffer, een man, werd geëlektrocuteerd toen hij werkte aan een generator tijdens de hevige regenval. Het vierde slachtoffer was een man die omvergeblazen werd en ernstig ten val kwam. Het vijfde en laatste slachtoffer was een vrouw die overleed aan een hartaanval in haar eigen woning. Doordat er heel wat omgevallen bomen op de weg lagen, konden de hulpdiensten niet op tijd bij de vrouw zijn om haar te reanimeren.

Veel schade

Naast de vijf doden heeft de storm ook voor enorm veel schade gezorgd in Wilmington, dat als eerste getroffen werd. De hevige rukwinden zorgende ervoor dat bomen omwaaiden en op de weg terecht kwamen, maar er vlogen ook heel wat andere brokstukken, zoals stukken dak en bankjes door de lucht. Verder kwamen ook bijna 800.000 gezinnen zonder stroom te zitten.

Verschillende straten liepen onder waarbij het waterpeil op sommige plaatsen steeg tot boven een meter. Er werden op de luchthaven van Wilmington rukwinden opgemeten tot 105 mph, ofwel 169 km per uur. Dit is de hardste rukwind gemeten in de stad sinds orkaan Helene zestig jaar geleden in 1958.

Tropische storm

Toen Florence aan land kwam, was ze al fel afgezwakt van categorie 5, die het aanvankelijk toegewezen kreeg. Het kwam uiteindelijk aan land als een orkaan van categorie 1, maar zelfs in die hoedanigheid heeft het dus voor dodelijke slachtoffers en enorm veel schade gezorgd.

Ondertussen is de orkaan verder afgezwakt en moeten we eigenlijk spreken van een tropische storm. Maar aangezien Florence nu verder koers zet naar het binnenland, is het gevaar nog niet volledig geweken. Meer over de verwoestende orkanen die de Verenigde Staten de laatste tijd treffen, lees je hier.

Gesponsorde artikelen