Orkaan Harvey komt aan land in Texas en is traag, maar verwoestend

Orkaan Harvey komt aan land in Texas en is traag, maar verwoestend

In de Amerikaanse staat Texas is de orkaan Harvey aan land gegaan. De storm is uitgegroeid tot een orkaan van categorie 4, het op een na hoogste niveau. De Verenigde Staten vrezen dat dit de ergste storm zal worden sinds de orkaan Wilma passeerde in de staat Florida in 2005. 

Miljoenen mensen uit de Amerikaanse staat Texas hebben zich voorbereid op de komst van orkaan Harvey. Veel mensen hebben hun huizen verlaten of hebben eten en drinken voor een week in huis gehaald. Daardoor zijn veel supermarkten stilaan bijna leeg.

Relatief trage orkaan

Omstreeks 5 uur deze ochtend (Belgische tijd) is de orkaan aan land gegaan in Texas, zo’n 50 kilometer ten noordoosten van Corpus Christi. Omdat het nog nacht is in Texas, is het moeilijk om nu al schade te kunnen opmeten, maar veel gezinnen zouden nu zonder elektriciteit zitten. Er zijn ook berichten over het dak van een bejaardentehuis dat zou afgewaaid zijn en delen van een school die ingestort zouden zijn, maar door de nacht is dat nog niet bevestigd.

Het National Hurricane Center houdt iedereen live op de hoogte van de storm, net zoals veel media zoals The Guardian.

De orkaan verplaatst zich met een snelheid van 11 kilometer per uur, wat relatief langzaam is, maar net door dat trage tempo zou de schade die Harvey veroorzaakt veel groter kunnen zijn dan bij een storm die snel voorbij zoeft. Er valt onder andere veel meer regen bij een langzame orkaan.

Natuurramp

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de orkaan nu al bestempeld als een natuurramp. Op die manier maakt hij het mogelijk om overheidsgeld vrij te maken om slachtoffers van de orkaan te helpen. Orkaan Harvey is de eerste natuurramp waar Trump mee te maken krijgt sinds zijn presidentschap.

Wilma en Katrina

Bij de laatste storm die zo zwaar was, orkaan Wilma in 2005, kwamen in totaal 87 mensen om het leven. Daarbij waren 22 mensen uit staat Florida, maar er waren ook slachtoffers uit Haïti, Cuba, Jamaica en Mexico. In datzelfde jaar had ook orkaan Katrina al veel verwoesting veroorzaakt in het zuiden van de Verenigde Staten.

Gesponsorde artikelen