Orkaan Harvey trekt spoor van vernieling door Texas: minstens twee doden

Orkaan Harvey trekt spoor van vernieling door Texas: minstens twee doden

De orkaan Harvey heeft een spoor van vernieling achtergelaten in de Amerikaanse staat Texas. Minstens twee mensen zouden gestorven zijn, er zijn zo’n dertig mensen gewond en dertig tot veertig Texanen zijn vermist. Op veel plaatsen is de noodtoestand van kracht en in de zwaarst getroffen regio’s aan de kust is de noodtoestand van kracht. Ook Houston, de vierde grootste stad van de VS, kampt met catastrofale overstromingen.

In de Amerikaanse staat Texas heeft de orkaan Harvey voor heel wat wateroverlast gezorgd. Dat melden persbureau Belga en persbureau AP. De storm is ondertussen afgezwakt, maar Houston, de vierde grootste stad van de VS, wordt zwaar getroffen. Er wordt gevreesd dat autosnelwegen en straten zullen vollopen met water. De lokale veiligheidsdiensten spraken al van vijftig plekken in de stad die overstroomd waren.

Burgemeester Sylvester Turner (Republikeinse Partij) zegt dat zijn inwoners zich de komende dagen nog aan “een waterballet” van 60 tot 90 centimeter mogen verachten. Dat kan tot nog veel meer overstromingen leiden.

Minstens twee doden

Ondertussen zouden minstens twee mensen omgekomen zijn door de orkaan. Eén van hen kwam om het leven doordat zijn huis vuur had gevat door de storm. De man kon niet meer aan de vlammen ontkomen. Dat meldt de brandweer van Rockport. De kuststad ten Noorden van Corpus Christi kreeg het gisteren zwaar te verduren toen de orkaan aan land kwam. In zwaar beschadigde huizen en woonwagens zijn de reddingswerkers nog op zoek naar meer slachtoffers. In de regio zijn veel elektriciteitsmasten en palmbomen omgewaaid en duizenden mensen hebben geen elektriciteit meer. Ook is het gsm-verkeer zwaar verstoord en ligt er veel puin op de wegen. Heel wat bewoners van kuststeden zijn dus van de buitenwereld afgesneden. Ook de stad Port Aransas werd enorm zwaar getroffen. De noodtoestand is op veel plaatsen in Texas van kracht.

Beelden van de natuurramp:

Verregaande gevolgen

Voor de zoek- en reddingsacties zijn 1.800 militairen op de been. Ze patrouilleren met helikopters en helpen bij het opruimen van afval dat de orkaan veroorzaakt heeft. Ook moet er in de zwaarst getroffen gebieden water en voedsel moet worden uitgedeeld.

Ook de gigantische, welvarende olie- en gasindustrie in de Golf van Mexico blijft niet gespaard. Van zo’n honderd productieplatforms zijn de werknemers geëvacueerd en de meeste boorinstallaties liggen stil. Er werd ongeveer 25 procent minder ruwe olie geleverd en er werd miljoenen kubieke meters gas minder aangevoerd dan normaal.

Trump stuurt federale hulp vanuit Washington

De Amerikaanse president Donald Trump heeft op een regeringsbijenkomst gezegd dat prioriteit nummer één bij de reddingsoperaties het redden van levens is. Trump heeft Harvey als natuurramp erkend. Daardoor is er federale hulp vanuit Washington vrijgemaakt, naast de reddingsacties op het niveau van de staat Texas. Harvey zal wellicht de zwaarste storm in twaalf jaar worden in het land. In 2005 vielen meer dan 1.800 doden door orkaan Katrina. George W. Bush werd toen hevig bekritiseerd over zijn aanpak van de ramp. Velen verweten hem niet genoeg hulp gestuurd te hebben vanuit Washington. Harvey is de eerste Amerikaanse natuurramp in de ambtstermijn van Trump.

Beelden van de natuurramp:

Gesponsorde artikelen