Orkaan Irma beukt heel hard in op Florida: straten van Miami zijn rivieren, al zeker enkele doden

Orkaan Irma beukt heel hard in op Florida: straten van Miami zijn rivieren, al zeker enkele doden

Orkaan Irma is vanmiddag aan land gegaan in de Amerikaanse staat Florida en bereikte een paar uur later ook de stad Miami. Die staat nu al deels onder water, terwijl de storm met windstoten van zo’n 185 kilometer per uur blijft razen. Eén van de grootste straten van Miami is een rivier veranderd. Zeker twee miljoen huizen hebben geen stroom meer. Er vielen al zeker een paar doden.

Ze wisten in Florida hoe zwaar deze storm kon zijn, en de miljoenen evacuaties blijken vandaag echt niet overbodig te zijn geweest. De orkaan is vandaag aanvankelijk opnieuw krachtiger geworden. Door de lage snelheid kon Irma veel water opzuigen, en dat valt nu met bakken uit de lucht boven Florida. De zuidkust krijgt met zware overstromingen te maken, en straks volgt ook de westkust.

Intussen is de storm afgezwakt tot eentje van categorie 3, maar de overheid in Florida waarschuwt dat mensen Irma daardoor niet mogen onderschatten. De orkaan blijft levensbedreigend.

Miami onder water

In Miami veroorzaakt de orkaan veel overlast. In de financiële wijk van de stad staat het water zeker 60 centimeter hoog. De grootste straat is er in een rivier veranderd. Al moet wel vermeld worden dat veel foto’s op de sociale media misleidend zijn aangezien er ook echt een rivier tussen de gebouwen stroomt.

Intussen is de windkracht afgenomen, maar er zijn nog steeds rukwinden van 185 kilometer per uur mogelijk. Op veel plaatsen is de stroom uitgevallen en volgens de laatste cijfers zouden zo’n twee miljoen huizen zonder stroom zitten in heel Florida. In Miami zijn door rukwinden al zeker twee kranen ingestort en op gebouwen onder constructie gevallen. De politie waarschuwt bewoners van de stad naar een schuilkelder te gaan als ze nabij zo’n kraan wonen. Er zouden er een twintigtal in Miami staan.

Minstens 3 doden

In het zuiden van Florida zijn miljoenen mensen geëvacueerd. Er werd gewaarschuwd dat blijven gelijk stond met zelfmoord en dat is niet overdreven. Zo’n 50.000 mensen zijn in schuilkelders gevlucht. Er zouden ook al zeker drie doden gevallen zijn, volgens de Amerikaanse media allemaal slachtoffers van verkeersongevallen die Irma veroorzaakt heeft. Twee van de slachtoffers zouden politieagenten zijn. Eerder deze week heeft Irma al zeker 25 doden geëist.

De golven die op de kust inbeuken zijn enorm. Sommige zouden volgens getuigen even hoog zijn als een huis van één verdieping. In het zuiden en het centrum van Florida geldt ook een waarschuwing voor tornado’s. In het zuidoosten van de staat zouden enkele exemplaren gezien zijn.

Orkaan Irma in beeld:

De straten van Miami zijn goed als leeg. Het is er levensgevaarlijk

Alles voor de job: deze weerkundige waagt zich toch buiten

Enkel wie niet goed wijs is probeert nu een selfie te nemen

Hier zie je de rivier die door Miami stroomt, afstand houden is de boodschap

Een kraan is door de wind omvergeblazen en op een gebouw in constructie gevallen

In het financiële centrum van Miami komt het water zeker 60 cm hoog

Gesponsorde artikelen