Orkaan Irma raakt het vasteland van Florida: 6,3 miljoen mensen geëvacueerd

Orkaan Irma raakt het vasteland van Florida: 6,3 miljoen mensen geëvacueerd

Irma is aan land gegaan in het uiterste zuiden van de Amerikaanse staat Florida. De orkaan van categorie 4 haalt voorlopig windsnelheden tot 210 kilometer per uur. Er wordt verwacht dat de storm nog heviger zal worden. Florida Keys, de eilandengroep ten zuiden van Florida, werd het eerst getroffen. Vooral de westkust van de staat met de steden Fort Myers, Naples en Tampa zou hard geraakt worden. Er wordt vooral gevreesd voor zware overstromingen. Op Cuba en in de Caraïben zijn minstens 25 doden gevallen door de passage van de orkaan.

De Amerikaanse president Donald Trump meldt via Twitter dat de kustwacht, noodhulpdienst FEMA en de verschillende “moedige” overheidsdiensten klaar zijn voor Irma. Het centrum van de orkaan heeft Florida verlaten aan een snelheid van 15 kilometer per uur, maar er wordt verwacht dat Irma boven de warmere wateren in de Straat van Florida weer zal stijgen tot op het hoogste niveau. Er wordt gevreesd voor vloedgolven tot 4,5 meter hoog. Vloedgolven hoger dan één meter zijn al levensgevaarlijk.

Het NHC waarschuwt dat Irma een “extreem gevaarlijke orkaan” is. “Levensbedreigende winden” vormen een groot gevaar voor de hele staat.

6,3 miljoen mensen geëvacueerd

Nu zijn nog eens 700.000 mensen gevraagd om zich in veiligheid te stellen. In totaal moeten dus zo’n 6,3 miljoen mensen geëvacueerd en opgevangen worden. Het gaat bijna om een derde van het aantal inwoners van de Amerikaanse staat (21 miljoen). Mensen in de gevarenzone moeten nu vertrekken, niet vanavond of binnen een uur”, zei de gouverneur van Florida Rick Scott (Republikeinse Partij). “Dit is de meest rampzalige storm die de staat ooit gezien heeft.”

Nog voor Irma het vasteland van Florida bereikt heeft, is de stroom op veel plaatsen in de staat uitgevallen. Stroomleverancier FPL spreekt van bijna 250.000 klanten de zonder elektriciteit zitten. Er wordt verwacht dat het aantal nog zal toenemen.

De luchthavens in Orlando, in het centrum van de staat, en in Fort Lauderdale zijn nu afgesloten. In Miami blijft de luchthaven open, maar heel wat luchtvaartmaatschappijen hebben hun vluchten geschrapt.

De evacuatie is één van de grootste uit de Amerikaanse geschiedenis. Van de mensen die niet evacueerden, zijn er meer dan 700.000 naar 385 schuilplaatsen getrokken.

Scott zegt dat wie niet evacueerde, zich nu in een levensgevaarlijke situatie bevindt: “Dit is de grootste en gevaarlijkste orkaan die Florida ooit heeft meegemaakt en hopelijk zal meemaken. Wie niet evacueerde en niet in een schuilplaats zit: sorry, het is te laat om de staat nog te ontvluchten. U staat er nu alleen voor en moet onmiddellijk naar binnen gaan om te schuilen. Dit is heel belangrijk: u bent in gevaar.”

Cuba eerder getroffen

Eerder raasde Irma al door Cuba, het eiland vlak ten zuiden van Florida. Toen was die nog van categorie 5. Veel gebouwen zijn beschadigd en heel wat straten zijn ondergelopen. Ook raakten elektriciteitskabels verwoest en zijn veel grote bomen omgewaaid. De communicatie is er zeer beperkt. Tienduizenden mensen, onder wie heel wat buitenlandse toeristen, zijn de jongste dagen geëvacueerd.

Ook het Nederlands-Franse eiland Sint-Maarten is zwaar getroffen door Irma. De Nederlandse en Amerikaanse regering hebben hulpdiensten ter plaatse gestuurd.

Bronnen: NOS, BBC, CNN, Reuters, The Guardian, Belga, ANP

Beelden van Irma op Cuba:

Gesponsorde artikelen