Orkaan Jose wint verder aan kracht, meer dan miljoen Amerikanen moeten ondertussen huis verlaten voor Irma

Orkaan Jose wint verder aan kracht, meer dan miljoen Amerikanen moeten ondertussen huis verlaten voor Irma

De orkaan Jose, die in de schaduw van de verwoestende orkaan Irma zit, is gegroeid tot een orkaan van de derde categorie. De storm bereikt nu windsnelheden tot 195 kilometer per uur en de verwachting is dat hij nog verder in kracht zal toenemen. Orkaan Irma is inmiddels via de Dominicaanse Republiek op weg naar de Bahamas. Daarna zijn Florida en Georgia aan de beurt. Meer dan een miljoen Amerikanen moeten hunnhuis verlaten.

De tropische storm Jose groeide woensdagavond uit tot een orkaan. Hij bevindt zich in de Atlantische Oceaan, ten oosten van het Caribisch gebied en koerst richting het westen.

Jose is zaterdagavond in de buurt van Sint-Maarten, maar volgens de berekeningen buigt hij ten noorden van de Bovenwindse Eilanden af. De eilanden zijn nog amper begonnen aan het herstel van de verwoesting die orkaan Irma woensdag aanrichtte. Jose kan uiteindelijk wel een bedreiging vormen voor het Amerikaanse vasteland.

280 per uur

Irma geldt als de zwaarste storm die deze eeuw boven de Atlantische Oceaan ontstond en lijkt vooralsnog weinig aan kracht in te boeten. Windsnelheden van tegen de 280 kilometer per uur worden nog steeds waargenomen.

De wind zakte gisteren enigszins, toen Irma langs de noordkust van de Dominicaanse Republiek schampte, maar het blijft volgens het Amerikaanse National Hurricane Center een orkaan in de zwaarste categorie 5.

Morgen over Florida

Volgens voorspellingen komt Irma morgen aan bij de Amerikaanse staat Florida.

In Florida hebben een half miljoen mensen opdracht gekregen om hun huis te verlaten voor orkaan Irma. Het gaat om inwoners van grote delen van Miami en andere kustplaatsen in het zuiden van de Amerikaanse staat. Ook op de Florida Keys, een eilandengroep voor de kust, zijn enkele tienduizenden mensen geƫvacueerd.

Verwacht wordt dat de orkaan zaterdag aan land gaat in Florida en langs de kust naar het noorden trekt. Ook in kustgebieden in Georgia moeten daarom 540.000 mensen dit weekend hun huis verlaten.

“Vertrek!”

Gouverneur Scott van Florida heeft de bevolking gewaarschuwd dat Irma geen orkaan is die ze thuis kunnen uitzitten. “Als je in een evacuatiegebied woont en je bent nog thuis, vertrek!”, zei Scott. Eerder zei de gouverneur al dat Irma mogelijk de zwaarste orkaan wordt die Florida ooit heeft meegemaakt.

Inwoners van de Sunshine State bereiden zich massaal voor op de komst van Irma. Zo worden overal voorraden eten en drinken ingeslagen en zijn vliegtickets naar veilige gebieden uitverkocht. Om zo veel mogelijk mensen in de gelegenheid te stellen om op eigen houtje te vertrekken, krijgen tankwagens die benzinestations bevoorraden een politie-escorte.

Trump

Ook voor Donald Trump, wiens grote villa op Sint-Maarten al flink wat schade opliep door Irma, heeft Irma nog wat in petto. Zijn favoriete weekendverblijf Mar-a-Lago moet ontruimd worden en Trump heeft nog drie andere golfclubs in de buurt van Palm Beach en Miami.

Cuba

Orkaan Irma, die gisteren verwoestingen aanrichtte op Sint-Maarten en andere Bovenwindse Eilanden, is inmiddels via de Dominicaanse Republiek op weg naar de Bahamas. De extreme storm heeft tot nu toe aan zeker tien mensen het leven gekost.

Voor Irma bij Florida aankomt, wordt ook Cuba geschampt. Alle toeristen zijn daar geƫvacueerd uit resorts aan de noordkant van het eiland. Canada heeft zelfs besloten om alle Canadezen die op vakantie zijn op Cuba te evacueren.

Irma hield ook flink huis in de Dominicaanse Republiek:

Gesponsorde artikelen