Orkaan Maria gaat hard en zet heel Puerto Rico zonder stroom

Orkaan Maria gaat hard en zet heel Puerto Rico zonder stroom

De inwoners van Puerto Rico krijgen het zwaar te verduren na de doortocht van orkaan Maria. Het volledige eiland zit zonder stroom. Maria trok over Puerto Rico met verwoestende snelheden tot 250 km per uur. Het krachtige weerfenomeen deed de gebouwen daveren en zorgde ervoor dat het puin door de straten vloog. 

Het orkaanseizoen draait dit jaar op volle toeren. Irma is nog maar net gepasseerd of de inwoners van het Caraïbische gebied krijgen alweer te maken met een volgende tegenslag. Derek Van Dam, meteoroloog van CNN zegt dat deze orkaan morgen in de geschiedenisboeken zal staan. “Deze orkaan is de strafste die Puerto Rico ooit heeft meegemaakt. We hebben in 1928 ook al een orkaan doorstaan, maar dat was niks tegenover orkaan Maria.”

Volgens het National Hurricane Center is de orkaan wel al een beetje afgezwakt. De windsnelheden komen nu niet meer boven 230 kilometer per uur. Hopelijk zet die krachtsvermindering zich verder.

Geen elektriciteit

Rond 19.30 uur zaten zo’n 3,5 miljoen mensen zonder stroom, wat nagenoeg het volledige eiland is. “Orkaan Maria heeft alles verwoest dat ze tegenkwam”, zegt Abner Gómez, hoofd van de crisiscel.

De autoriteiten waarschuwen voor levensgevaarlijke stormvloeden, overstromingen en modderstromen.

Gesponsorde artikelen