Orkaan Michael treft Zuiden VS: minstens 1 dode en half miljoen gezinnen zonder elektriciteit

Orkaan Michael treft Zuiden VS: minstens 1 dode en half miljoen gezinnen zonder elektriciteit

De orkaan Michael heeft in Florida een enorme ravage aangericht. De windsnelheden tot 250 kilometer per uur bliezen daken weg, ook werden bomen en elektriciteitspalen afgerukt en werden wagens beschadigd. Volledige woonwijken staan onder water en bijna alle bomen zijn afgerukt. Voorlopig is sprake van minstens één dode. Volgens journalisten ter plaatse lijkt het gebied op een oorlogszone.

Orkaan Michael is aan land gegaan in Florida en richt er heel veel schade aan. Daken werden weggeblazen en bomen en elektriciteitspalen afgerukt. Er is minstens één dode gevallen. Ook raakten veel auto’s beschadigd. Het was op voorhand al geweten dat de orkaan “extreem gevaarlijk” zou zijn. Er zijn heel wat reddingsoperaties aan de gang in Florida om de schade op te meten en slachtoffers te helpen. Dat zegt ook Rick Scott, de gouverneur van Florida.

250 kilometer per uur

De orkaan, met windsnelheden tot 250 kilometer per uur, ging woensdag aan land in het badstadje Mexico Beach. Een deel van de huizen staat onder water en bijna alle bomen zijn afgerukt. Zo’n 375.000 inwoners kregen het advies om het gebied te verlaten, maar niet iedereen is vertrokken. Er werden tientallen schuilplaatsen ingericht. In Tallahasee is de luchthaven gesloten en bleven ook de meeste winkels dicht. Volgens de burgemeester van Tallahasee vormen omvallende bomen het grootste gevaar voor de mensen in de regio.

Minstens één dode

In de buurt van de stad Greensboro is een man gestorven doordat een boom op zijn huis viel. De autoriteiten stellen dat het in de getroffen gebieden onverminderd gevaarlijk blijft. Het weer blijft ook extreem in de gebieden waar de orkaan aankwam, nabij Panama City. Op heel wat plaatsen staan de straten blank, tot wel twee meter. Op sommige plaatsen bereikte het water zelfs de toppen van de palmbomen. Dat meldt CNN.

Florida zwaar getroffen

Michael heeft veel schade aangericht in Florida. Sommige gebouwen zijn helemaal omver geblazen. Ook zijn de reddings- en opruimoperaties een stuk lastiger door de omgevallen elektriciteitspalen en bomen.

In Bay County in Florida zijn mensen opgepakt, omdat ze verlaten winkels aan het plunderen waren.

Half miljoen gezinnen zonder elektriciteit

Ongeveer 500.000 gezinnen zitten zonder elektriciteit in de staten Florida, Georgia en Alabama. Energieleveranciers hebben al laten weten dat het meerdere dagen kan duren voordat de stroom terug is, omdat veel stroomkabels zijn verwoest door de storm.

Michael trekt via Florida langs Alabama verder door het zuiden van Georgia. De windsnelheden zouden wel afnemen. Naar verwachting verlaat de storm vrijdagavond de Verenigde Staten. Dan trekt Michael verder over de Atlantische Oceaan.

Gesponsorde artikelen