Left Right
scrollTop top

Orkaan Ophelia nadert Ierland, ook het VK zet zich schrap


Orkaan Ophelia nadert Ierland, ook het VK zet zich schrap

Ierland, maar ook het Verenigd Koninkrijk, zetten zich schrap voor de komst van orkaan Ophelia. Er wordt verwacht dat die vanmiddag aan land zal gaan. Momenteel haalt Ophelia nog windsnelheden tot 145 kilometer per uur. De kans is groot dat ze zal afzwakken, maar de Britse autoriteiten nemen het zekere voor het onzekere. Scholen zijn gesloten, rechtszaken worden uitgesteld en heel wat veerdiensten zijn stilgelegd.

Momenteel bevindt Ophelia zich boven de Atlantische Oceaan. Er wordt verwacht dat ze tegen de middag Ierland bereikt. Gisteren zwakte Ophelia af naar een orkaan van categorie 1, maar ze kan nog windsnelheden tot 145 kilometer per uur bereiken. Toch wordt er verwacht dat de kracht van Ophelia nog zal afnemen in de loop van de voormiddag. Dat melden de BBC en de VRT.

Het Ierse ministerie van Onderwijs meldt dat de scholen dicht in alle acht bestuursregio’s waarvoor Éireann, de Ierse weerkundige dienst, code rood afgekondigd heeft. Die code rood zou in de loop van de dag naar het hele land uitgebreid kunnen worden. Volgens de Britse krant The Independent is het leger paraat om hulp te verlenen bij overstromingen of stormschade. Automobilisten, fietsers en motorrijders worden ook afgeraden om de baan op te gaan. Ook voor het luchtverkeer van en naar Ierland worden vertragingen.

Ook in Engeland en Schotland

Het Verenigd Koninkrijk zal de orkaan wellicht ook voelen. In Noord-Ierland geldt een ‘amber alert’. Dat is een waarschuwingsbericht van de politie. Alle scholen blijven dicht. Er worden golven aan zee, stroomstoringen en veel schade door rondvliegend puin verwacht. Met Office, de Britse weerdienst, waarschuwt zelfs voor “potentieel levensbedreigend” weer. Ook in het zuiden en het centrum van Schotland, en in delen van Noord-Engeland en Wales zal het extreem hard waaien.

BBC Weather meldt dat vandaag “een dag van grote contrasten” zal zijn, met aan de ene kant regen, wind en storm en aan de andere kant zonnig weer. In het oosten van Engeland wordt het net zoals bij ons ongewoon warm voor de tijd van het jaar met temperaturen tot 23 graden.

Storm in Ierland, nazomer bij ons

Ophelia is trouwens de reden waarom het nu zo’n mooi weer is bij ons. Zo houdt Ophelia volgens meteorologen depressies richting België tegen, met het zonnige weer als gevolg. Alsof dat nog niet genoeg is, bevat de orkaan warme lucht die hogedrukgebieden doet ontstaan. Daardoor is het zo abnormaal warm voor de tijd van het jaar.

Een orkaan als Ophelia in Europa is een uitzondering, maar dat zou in de toekomst weleens kunnen veranderen. De laatste keer dat Ierland getroffen werd door een gelijkaardige storm was in 1961. Toen raasde orkaan Debbie met windstoten tot 180 km per uur over het land. De storm richtte een totale ravage aan en maakte 18 dodelijke slachtoffers en meer dan 50 mensen raakten (ernstig) gewond.

De eerste beelden:


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  58.640.945
 • Aantal
  doden
  1.387.976
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  558.779
 • Aantal
  doden
  15.618