Oscar and the Wolf is dit jaar de koning van de MIA’s

Oscar and the Wolf is dit jaar de koning van de MIA’s

Oscar and the Wolf is dit jaar met drie awards de grote winnaar van de MIA’s (Music Industry Awards). Zo wist Max Colombie maar liefst de helft van zijn nominaties in de wacht te slepen. Ook Bazart, Coely, Blanche, Soulwax en STUFF gingen met prijzen naar huis.

Oscar and the Wolf mag zich dit jaar de koning van de MIA’s noemen met awards voor beste ‘Solo Man’, ‘Pop’ en ‘Live Act’.

Door de jaren heen heeft de 26-jarige Max Colombie ondertussen al acht MIA’s verzameld. Enkel Stromae en Milow deden hem dat na.

Colombie laat collega’s ademen

Toch heeft de wolf enkele ‘saapjens’ een kans gegeven. Zo haalde Bazart twee MIA’s binnen in de categorieën ‘Groep’ en ‘Nederlandstalig’. De Antwerpse hiphoprevelatie Coely pronkte dan weer in de categorieën beste ‘Solo Vrouw’ en ‘Urban’.

Eurosongfestivalzangeres Blanche scoorde ook twee MIA’s: één voor ‘Hit van het Jaar’ en de ‘Doorbraak’-MIA. Ze kondigde ook aan dat ze binnenkort nieuwe nummers uitbrengt. De mannen van Soulwax werden maar liefst vijf keer genomineerd, maar konden amper één van hun nominaties verzilveren, die voor beste ‘Album’. Dat is onder artiesten doorgaans de meeste geliefde award.

Bart Peeters grijpt ernaast

Millionaire kreeg de award voor beste ‘Videoclip’. Ook STUFF. sleepte voor amper één prijs binnen op vier nominaties. De award voor beste ‘Artwork’ ging naar hun plaat ‘Old Dreams New Planets’. Opvallend: Lander Gyselinck, de drummer van STUFF., won voor de derde keer op rij de MIA voor beste Muzikant. Warhaus, het soloproject van Maarten Devoldere van Balthazar, won de award voor beste ‘Alternative’.

Bart Peeters, die drie nominaties had, kreeg uiteindelijk geen prijs. Wel heeft ie in totaal al vijf MIA’s op zijn CV staan. Ook de sludge metalgroep Amenra wist ondanks drie nominaties (‘Alternative’, ‘Groep’ en ‘Artwork’) geen award op de kop te tikken.

Melanie De Biasio won een MIA voor beste ‘Auteur/Componist’, Lost Frequencies voor beste ‘Dance’ en Niels Destadsbader voor beste ‘Vlaams Populair’.

‘Lifetime Achievement’

Ook waren er twee ‘Lifetime Achievement’ MIA’s, waarvan de winnaars eerder al bekendgemaakt werden. Zo werd de Brusselse concertzaal Ancienne Belgique de hemel in geprezen als “monument in de Vlaamse muziekwereld”. De AB is één van de drukst bezochte concertzalen op de planeet.

Ook Raymond van het Groenewoud, die in februari 68 kaarsjes uitblaast, werd voor zijn hele carrière bewierookt.

Gesponsorde artikelen