“Over tien jaar is bitcoin belangrijker dan dollar”

“Over tien jaar is bitcoin belangrijker dan dollar”

Uiteindelijk zal de bitcoin de dollar gaan vervangen als belangrijkste munt ter wereld, dat meent Jack Dorsey, de CEO van Twitter en ook baas van het betaalbedrijf Square. Volgens hem zal het maximum tien jaar duren vooraleer bitcoin de enige valuta voor de online wereld is geworden. 

De waarde van de bitcoin zakte onlangs weeral eens en nog steeds stelt men zich veel vragen bij transacties met deze cryptomunt. Ze zouden niet snel en goedkoop genoeg zijn om werkelijk als echt betaalmiddel te kunnen dienen. Toch is Twitter-CEO Jack Dorsey ervan overtuigd dat de bitcoin die obstakels zal overwinnen en uiteindelijk ook gebruikt zal worden om dagelijkse aankopen mee te doen.

Populariteit

Hoewel de munt negen jaar geleden al gelanceerd werd, kwam ze vooral vorig jaar in het nieuws. De Bitcoin is nameijk de populairste en grootste cryptomunt en vertegenwoordigt ook de meest bekende toepassing van de blockchaintechnologie.

Ook steeg de waarde ervan op zeer korte tijd tot meer dan 20.000 dollar, omgerekend zo’n 16.250 euro. Zo werden enkele slimme investeerders op enkele maanden tijd miljardair. Omdat de bitcoin zo populair was, werden er ook heel wat andere cryptomunten gerealiseerd. Na nieuwjaar zakte de markt en de bitcoin in maar enkele munten konden zich toch herstellen waardoor één bitcoin op dit moment ongeveer 8.700 dollar, zo’n 7.000 euro, waard is.

Volgens Dorsey kan het systeem de volgende grote doorbraak in de gedecentraliseerde technologie worden en zal de wereld uiteindelijk maar met één valuta werken, de bitcoin. Wel zal het nog een tiental jaar duren vooraleer het zover is, al zou het ook sneller kunnen gaan. Naast Dorsey is ook Peter Thiel, die PayPal heeft opgericht en ook mee investeerde in Facebook, zeer positief over de toekomst van de bitcoin als centrale munt.

Goedkoper en sneller

Momenteel is de munt te vergelijken met goud. Je gebruikt de bitcoin namelijk om waarde ‘op te slaan’ en die kan je bijhouden voor later en die waarde kan ondertussen toenemen. Zo wordt de bitcoin ook gebruikt maar de vraag is dus of die kan evolueren naar een middel om dagelijkse betalingen mee te doen.

Volgens Dorsey verloopt die evolutie traag maar is het zeker niet uit te sluiten. Er zijn volgens hem nieuwere technologieën die op de blockchain verder bouwen en het systeem toegankelijker maken.

iStock

Gesponsorde artikelen