Over Trump, Wilders en Le Pen: de dubbele moraal van Kristof Calvo

Over Trump, Wilders en Le Pen: de dubbele moraal van Kristof Calvo

De fractieleider van Groen, Kristof Calvo, komt met veel weg tegenwoordig. Te veel als je het mij vraagt. Maar tijdens het debat over de beleidsverklaring werd het te gortig. Dan zou hij beter even in het eigen hart kijken.

Zonder enige schroom verweet hij toen premier Michel “samen te werken met N‑VA’ers, die haat en onverdraagzaamheid prediken zoals Orban, Wilders, Le Pen en Trump”.

Geen haan kraaide er naar. Zulke groteske beledigingen is men blijkbaar al gewoon van Calvo. Anders is het bijvoorbeeld wanneer Rik Torfs in De Afspraak vaststelt dat Paul Magnette net als Marine Le Pen een verhaal van herverdeling combineert met een verhaal van anti-globalisatie en een anti-Europese houding. Hij kon meteen op de banbliksems rekenen van “opiniërend hoofdredacteur” van De Morgen, Bart Eeckhout. Wanneer het over N-VA’ers gaat, blijft dergelijke afkeuring achterwege, dan is dat normaal.

Het compleet van de pot gerukte verwijt van Calvo, van op z’n moreel verheven toren, is overigens bijzonder vreemd. Calvo werkt in de Mechelse meerderheid zelf samen mét die stoute boze N-VA. Meer nog, er zijn meerdere gemeenten in Vlaanderen waar Groen en N-VA samen in een meerderheid zitten. Tot nog toe bereikten ons geen verhalen over muren die gebouwd worden, moslims die geband zijn of vrouwen die betast worden.

Alle gekheid op een stokje, de N-VA heeft niets van doen met Trump, Wilders en Le Pen. De N-VA staat als centrum-rechtse volkspartij mijlenver verwijderd van het extremisme van links en rechts. Calvo weet dat. En toch hitst hij de gemoederen op met platte leugens en haattaal die erin gaat als zoete koek bij sommigen.

De houding van cordon-liefhebber Calvo is echter dermate schizofreen als we kijken naar wat zijn eigen partij Groen in de praktijk doet. Wegens de grote overlap inzake economisch programma schaamt zijn partij er zich immers niet voor om samen te werken met antidemocratische extreem-linkse krachten ter linkerzijde. Zo vormen Groen en SP.a in Borgerhout een coalitie met de PvdA onder leiding van Zohra Otman. De PvdA is een partij waar om een of andere vreemde reden geen cordon rond gelegd wordt door zelfverklaarde democratische moraalridders als Calvo. Hypocrisie is zonder twijfel het glijmiddel van de politiek.

De PvdA is immers niet zomaar een partij als de andere. Zo organiseert ze sinds 1996 op initiatief van voormalig voorzitter Ludo Martens, tevens auteur van de lofzang in boekvorm Een andere kijk op Stalin, nog steeds op regelmatige basis de International Communist Seminar in Brussel. De partijtoppers begeven er zich onder geestverwanten als de Griekse KKE, een Stalinistische organisatie.

Ook de Noord-Koreaanse strijdmakkers werden in 2011 nog met veel liefde ontvangen op dit PvdA-event. Geen wonder dat enigszins beschaafde radicaal-linkse partijen als de Nederlandse SP, het Duitse Die Linke en Franse Front de Gauche weg blijven van dit mysterieuze onderonsje der revolutionairen. De krant van Eeckhout publiceerde er een treffend stuk over.

Ook Terzake mocht er in 2014 een stukje van meemaken en uitsluitend enkele door de organisatie zorgvuldig uitgekozen mensen aanspreken. Volledige persvrijheid is in het rode arbeidersparadijs niet meteen aan de orde. De hallucinante antwoorden vind je in het VRT beeldarchief.

EPO

De PvdA is ook trouw jaarlijks aanwezig op de “International Meeting of Communist and Workers’ Party’s” die sinds 1999 georganiseerd wordt op initiatief van de KKE. De partijgenoten van de opeenvolgende Kim Jong’s waren present op 14 van de 18 afgelopen edities. Een openlijke veroordeling en totale afzwering van enige sympathie voor de massamoordenaars Lenin en Stalin, kreeg PvdA-voorzitter Peter Mertens tot op vandaag nog steeds niet over z’n lippen: de PvdA gaat er zelfs prat op een marxistisch-leninistische partij te zijn.

Een gelijkaardige houding aannemen over de ideologische en militaire tegenhanger van Stalin zou meteen verketterd worden. Terecht. De echt grote verontwaardiging over deze houding van de PvdA, laat staan samenwerking met de PvdA, blijft daarentegen uit.

Van Kristof Calvo heb ik alvast geen lessen te krijgen inzake democratie. Met zulke organisaties en figuren kan geen enkel zinnig mens samenwerken, hier wil je niet aan gelinkt worden. Calvo blijkbaar wel, en ben je niet echt in een positie om anderen de levieten te gaan lezen.

VRT
VRT

Gesponsorde artikelen