Overal in Europa gratis wifi? Daar hebben wij toch wel wat vragen bij

Overal in Europa gratis wifi? Daar hebben wij toch wel wat vragen bij

Iedereen die ooit op vakantie geweest is in wat aanvoelt als een dorpje aan het einde van de wereld, zonder wifi of 4G, plooit wellicht dubbel uit dankbaarheid voor de Europese Unie. Want de EU investeert 120 miljoen euro in wifi in afgelegen gebieden. Tot 8.000 steden en gemeenten kunnen een aanvraag indienen. Volgens Hilde Vautmans “is dit nog maar de eerste stap naar een digitale toekomst.”

Nooit meer op zoek naar een restaurant of café met wifi om dat mailtje te kunnen checken én wifi voor de lokale jeugd: de EU wil gratis wifi in elk dorp in de Unie. Om dat ambitieuze plan rond te krijgen, wordt zo’n 120 miljoen euro vrijgemaakt, omgerekend zo’n 20.000 euro per aanvraag. De focus ligt vooral op afgelegen gebieden, waar je ook al nauwelijks 4G vindt, om zo de digitale kloof wat te dichten.

Dat bedrag is natuurlijk nauwelijks genoeg om élk dorp in Europa van een hotspot te voorzien, laat staan om de wifi voor drie jaar te voorzien, toch? “Maar het is een eerste stap richting de digitale toekomst van Europa”, zegt Hilde Vautmans (Open Vld) aan newsmonkey. “De wereld moet je stap voor stap hervormen, en met deze maatregelen voorzien we al op een heel aantal plaatsen wifi.”

Geld voor infrastructuur

Om in aanmerking te komen voor het budget, moeten steden en dorpen een aanvraag indienen. Op een ‘first come, first served’-basis, met een voorkeur voor het platteland en een normale geografische spreiding, wordt dan het budget verdeeld. “Europa geeft dan het geld voor de installatie en infrastructuur van de hotspots, en de aanvragers verbinden er zich dan toe om minstens drie jaar wifi te voorzien.”

En dat is hoognodig, volgens de politica. “We weten niet hoe het Europa van binnen tien jaar er zal uitzien”, voegt Vautmans nog toe. “Maar dat dit de internetgeneratie is, is duidelijk. Niemand kon zich tien jaar geleden voorstellen dat iedereen een smartphone zou hebben. Maar vandaag is internettoegang cruciaal geworden. Het is dan ook een sociale maatregel. Om werk te zoeken, om de communicatie met de school van je kinderen te doen. Je sociale leven is niet enkel meer bij welke vereniging je zit, maar ook een sociaal mediaprofiel toegankelijk houden.”

De jeugdbeweging, de trein, de bib

Vautmans is duidelijk fan van het project. Dat Europa andere prioriteiten zou kunnen stellen, ontkent ze dan ook. “Het is een zeer klein gedeelte van het Europees budget, slechts 0,1%, om de digitale toekomst in te zetten. Dat is de moeite.” En ook in België kunnen ze er van profiteren. “Natuurlijk hebben we in België al op veel plaatsen wifi, maar zeker niet overal. In Sint-Truiden bijvoorbeeld (waar Vautmans van afkomstig is, red.) heeft de jeugdvereniging nog maar enkele jaren wifi. Ook in vele treinstations en dergelijke is het nog steeds op data voortgaan.”

“Ik hoop dan ook dat veel Belgische dorpen en steden wifi aanvragen. Natuurlijk zijn er nog andere manier om die digitale revolutie in gang te steken, maar dit is een goede eerste stap in de goede richting”, klinkt het.

Gesponsorde artikelen