Overdrijft Gaia nu niet met de goudvisrel? Hoteluitbater Charleroi Airport verdedigt zich

Overdrijft Gaia nu niet met de goudvisrel? Hoteluitbater Charleroi Airport verdedigt zich

De uitbater van Hotel Charleroi Airport gaat goudvissen verhuren aan eenzame gasten, maar Gaia is tegen. Vooral omdat de vissen een kleine, ronde visbokaal krijgen en geen aquarium. Ze stellen zelfs dat “de verkoop van dat soort bokalen verboden moet worden”.

Rent-a-Fish heet het initiatief van Hotel Charleroi Airport. Eenzame gasten kunnen er voor 3,50 euro per nacht een visbokaal mét goudvis huren. “Zoals vele goeie vondsten is dit idee op een avond aan onze bar ontstaan”, zegt hotelmanager David Dillen aan Het Nieuwsblad. “Ik krijg telefoontjes tot uit Australië. Het was de bedoeling om onze gasten te doen glimlachen, niet om er geld aan te verdienen. Vier jaar geleden zijn we hiermee gestart, en zeker zes tot zeven keer per week is er iemand die een van onze twee vissen wil huren. Meestal mensen die er een foto van op Instagram willen zetten of gezinnen met kinderen.”

Bijna iedereen reageerde razend enthousiast op het initiatief, maar sommigen vinden het idee van de opgesloten vissen een regelrechte schande. “Ze zitten in een te kleine bokaal en waarom wordt die onder een lamp geplaatst?”, klinkt het.

Gaia is not amused

Ook dierenbeschermingsorganisatie Gaia is tegen het initiatief gekant. “De verkoop van ronde visbokalen zou verboden moeten worden”, zegt Gaia-voorzitter Michel Vandenbosch. “Vissen horen in een ruim aquarium thuis. In een bokaal zit onvoldoende water. Een aquarium moet ingericht zijn zodat dieren zich kunnen verstoppen, en er is een filter nodig die het water zuiver houdt. Winkels die vissen verkopen, zouden verplicht moeten worden om alleen te verkopen aan mensen die in de behoeftes van het dier willen voorzien. Ik hoop dat het hotel tot inkeer komt: ofwel stoppen ze de dieren in een echt aquarium, ofwel houden ze ermee op.”

Hoteluitbater verdedigt zich

“De vissen worden goed verzorgd”, verdedigt Dillen zich. “Eerst zaten ze in een groot aquarium, maar omdat we zagen dat ze nerveus werden van telkens weer die verhuis van dat aquarium naar de bokalen, zijn we daarmee gestopt. Ze zwemmen in twee bokalen, op onze balie. De vissen krijgen de beste zorgen. Ze zijn al vier jaar bij ons. Werden ze slecht behandeld, dan waren ze allang dood.”

epa

Mishandeling?

Wie heeft nu gelijk? Op lange termijn is een ronde bokaal niet goed voor een goudvis, zeker niet als die leeg staat. Je moet je vissen een plant of decoratiestuk gunnen waar ze zich op kunnen oriënteren. Anders worden ze gek. Ook mag je vissen nooit alleen zetten, maar minstens met twee of drie samen. Voor elke goudvis moet je een leefruimte van minimaal 50 liter water voorzien. Als een kom te klein is, stoppen ze van de buitenkant wel met groeien maar hun ingewanden niet. Uiteindelijk sterft de goudvis daardoor. Worden deze voorwaarden bij het hotel in Charleroi geschonden? Oordeel zelf:

Gesponsorde artikelen