Overlegcomité: mondmaskers mogen af op openbaar vervoer

Het Overlegcomité heeft de coronabarometer, die sinds maart dit jaar op code geel stond, gedeactiveerd. De belangrijkste gevolgen: vanaf maandag 23 mei verdwijnt de mondmaskerplicht in het openbaar vervoer en het Passenger Locator Form voor de meeste reizen.

De verdere versoepelingen zijn mogelijk door de gunstige evolutie van het aantal coronabesmettingen en nieuwe hospitalisaties, al voorspellen sommige experts wel een zomergolf(-je). De mondmaskerplicht vervalt overal, behalve in ziekenhuizen, bij de dokter en andere medische kabinetten en in apotheken.

Dat betekent dat ook in woonzorgcentra een mondmasker niet meer verplicht wordt. “Wel blijft het mondmasker aangeraden op erg drukke plaatsen of in zorgomgevingen, zoals woonzorgcentra of bij de tandarts, kinesist, psycholoog of logopedist”, zegt een mededeling van premier Alexander De Croo (Open Vld).

“Vanaf maandag hoeft er dus ook geen mondmasker meer te worden gedragen op de bussen en trams van De Lijn”, bevestigde Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld). “Uiteraard blijft het de keuze van iedereen om het wel te dragen als ze dat willen. Ook de plastiek beschermfolie en andere fysieke maatregelen tussen het reizigerscompartiment en de chauffeurspost in de voertuigen van De Lijn verdwijnen. Reizigers zullen weldra weer vooraan via de chauffeur opstappen.”

Passenger Locator Form

Het verbod op niet-essentiële reizen van buiten de Europese Unie wordt opgeheven. Ook vrijwel alle verplichtingen op het vlak van testen, quarantaine en COVID-certificaten vallen weg, ook het Passenger Locator Form (PLF).

Er is wel één uitzondering. De verplichtingen blijven gelden voor reizigers die uit een land komen “met een nieuwe zorgwekkende variant”. Voor hen blijven de huidige regels van toepassing, zegt het kabinet-De Croo.

Nieuwe golf

Wat ook nog is beslist: de verscheidene ministers van Volksgezondheid gaan onderzoeken “of en hoe een extra boosterprik voor een betere bescherming tegen een eventuele nieuwe golf kan zorgen.”

De federale minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) gaat dan weer “de epidemiologische meerwaarde” van het Coronacertificaat en zijn plaats in de barometer verder onderzoeken.

(ns)

Meer
Lees meer...