Overnachtingsmogelijkheden in Europese Unie in sterke mate geconcentreerd in twee landen

Vorig jaar waren er in de Europese Unie voor reizigers in totaal ongeveer 28,1 miljoen bedden beschikbaar, verspreid over 597.000 toeristische etablissementen. Italië en Frankrijk namen met elk 5,1 miljoen bedden samen iets meer dan een derde van de totale beschikbare capaciteit voor hun rekening. Dat staat in een rapport van Eurostat, het Europees bureau voor de statistiek.

Frankrijk en Italië vertegenwoordigen elk 18 procent van het totale aanbod toeristische bedden in de Europese Unie. Spanje staat op een derde plaats met een marktaandeel van 13 procent, gevolgd door Duitsland (12 procent) en Nederland (5 procent). Daarna komen Kroatië, Oostenrijk en Griekenland (4 procent) en Zweden, Polen en Tsjechië (3 procent).

Corona

In vergelijking met het jaar voordien, toen de sector geconfronteerd werd met de uitbraak van de coronapandemie, liet het aanbod aan Europese overnachtingsmogelijkheden volgens Eurostat een status-quo optekenen.

Tegenover drie jaar geleden, voor de uitbraak van de coronacrisis, blijft er echter nog een belangrijke kloof. Dat jaar werden immers 28,8 miljoen bedden, gespreid over 617.953 etablissementen, geteld.

Uit de studie blijkt dat vorig jaar in de Europese Unie door internationale gasten 591 miljoen overnachtingen werden geboekt. Reizigers uit andere lidstaten van de Europese Unie waren daarbij verantwoordelijk voor 75 procent van de boekingen.

Nog eens 16 procent van de reservaties gebeurde door toeristen uit andere Europese landen. In deze laatste groep hadden inwoners van het Verenigd Koninkrijk volgens Eurostat een aandeel van nagenoeg 50 procent.

Verschuivingen

De onderzoekers wijzen er wel op dat er door de uitbraak van de coronapandemie een aantal opmerkelijke verschuivingen op de Europese toeristische markt konden worden opgemerkt. Dat was volgens Eurostat te wijten aan allerlei reisbeperkingen die tegen de verspreiding van het virus COVID-19 werden geïntroduceerd.

Het aandeel van toeristen uit andere lidstaten van de Europese Unie liep immers met 15 procentpunt op. Het aandeel overnachtingen van toeristen uit andere Europese landen viel daarentegen met 8 procentpunt terug.

Verder wordt opgemerkt dat vorig jaar amper 8 procent van de overnachtingen van internationale gasten werd geboekt door reizigers uit andere werelddelen. Dat is een halvering tegenover het aandeel dat drie jaar geleden werd opgetekend. De coronapandemie heeft dus vooral verre reizen een belangrijke slag toegebracht.

Daarbij wordt nog opgemerkt dat 4 procent van de boekingen afkomstig was uit Noord-Amerika, gevolgd door Azië met 2 procent. Latijns-Amerika had een aandeel van 1 procent in de overnachtingen, gevolgd door Afrika met bijna 1 procent en Oceanië met 0,2 procent.

(lb)

Meer
Lees meer...