Left Right
scrollTop top

Overpoort krijgt maximumcapaciteit na drukke eerste avond


Mathias De Clercq Open Vld burgemeester Gent
© Mathias De Clercq (Open Vld), burgemeester van Gent – Bron: Isopix

De Gentse burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) grijpt in tegen de drukte in de Overpoortstraat. Vanaf vanavond zullen er maar 1.750 studenten toegelaten worden in de uitgangsbuurt en daarna gaat die op slot. De politie zal ook strenger toekijken of de maatregelen om het coronavirus tegen te gaan, nageleefd worden.

Gisteren is het nieuwe academiejaar van start gegaan aan de vijf Vlaamse universiteiten. Daardoor zijn heel wat studenten voor de eerste keer sinds maanden terug in hun studentenstad te vinden. En dat moest gevierd worden, zo dachten de studenten in Gent.

Drukte in de Overpoort

Naar goede gewoonte zakten de Gentse studenten af naar de Overpoortstraat om het nieuwe academiejaar in te zetten. Maar door de coronapandemie zijn er ook in de uitgangsbuurt maatregelen van kracht om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Zo moeten de verschillende cafés in de Overpoort hun klanten laten plaatsnemen aan tafels en zijn mondmaskers verplicht wanneer je niet aan een tafel zit.

Maar die regels werden al op de eerste avond van het nieuwe academiejaar gebroken. Veel studenten vonden geen plekje meer aan een tafel en stonden in de straat, waarbij de mondmaskers in veel gevallen achterwege werden gelaten. De politie moest uiteindelijk ingrijpen en sloot de straat om 22 uur af zodat er niemand meer in kon.

Maximum 2.000 mensen

Vanaf vanavond komt er daarom een maximumcapaciteit in de Gentse uitgangsbuurt, dat laat burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) weten. “We gaan niet meer volk toelaten dan er capaciteit is op de terrassen en in de cafés”, zo luidt het bij de Gentse burgemeester. En die maximumcapaciteit ligt dus op 1.750.

“Vol is vol”, zo klink het verder. “Er is veel mogelijk in onze stad, maar dan moeten de maatregelen wel gerespecteerd worden. Zoniet, zal ik niet aarzelen om de Overpoort te sluiten. Dit is echt niet voor herhaling vatbaar.” Verder zal er ook extra gecontroleerd worden op het dragen van mondmaskers in de Gentse Overpoort. Wie zich niet aan de regels houdt, krijgt meteen een boete.

Rector: “Hou het alsjeblieft veiliger”

Ook Rik Van de Walle, de rector van de Universiteit Gent uit zijn verontwaardiging op Twitter. “Beste studenten, ik beken: ik weet niet goed hoe ik jullie het best aanspreek”, zo klinkt het. “Moet ik ontgoocheling uiten? Angst? Kwaadheid? Bezorgdheid? Verdriet? Ik weet het niet. Laat mij dus maar gewoon vragen wat ik te vragen heb. Ik wil het zelfs smeken, als dat helpt: hou het alsjeblieft veel veiliger dan op deze beelden te zien is. Doe dat voor jezelf, voor elkaar en voor de velen die het allerbeste met jullie voor hebben. Wij willen niet dat jullie of jullie naasten iets overkomt. Alsjeblieft.”

Vanavond zal er dus een maximumcapaciteit van kracht zijn. Maar als er nog steeds problemen zijn, dan bestaat de kans dat de Overpoort opnieuw volledig dicht gaat.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.983.086
 • Aantal
  doden
  1.153.547
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810