Paaseitjes zijn niet voor je hond bestemd: zo voorkom je drama

Chocolade is niet gezond voor je hond. Dat is al langer dan vandaag geweten maar met Pasen in het vooruitzicht is het niet verkeerd om nog eens te benadrukken waarom. Als het op je trouwe viervoeter aankomt, ben je nogal snel vrijgevig en dat is gevaarlijk met al die lekkere paaseitjes op komst.

Pasen is het geschikte moment om lekker te genieten van chocolade paaseitjes. Het is niet voor niets de tweede belangrijkste snoepdag van het jaar. Jammer genoeg geldt dat enkel voor jou en niet voor je hond want wat voor jou een verwennerij is, kan voor je hond levensbedreigend zijn.

19 dingen die je alleen begrijpt als je een hond hebt

Paaseieren

Pasen komt dichterbij en daarom word je als hondenbaasje gewaarschuwd om extra alert te zijn voor je hond, zeker tijdens een zoektocht naar paaseitjes in de tuin. Caroline Reay, dierenarts aan de Blue Cross pet charity, vertelt dat er jaarlijks verschillende honden en katten in het ziekenhuis worden opgenomen met klachten die ontstaan door het eten van chocolade. Het eten van deze lekkernij is voor een hond en kat namelijk een echte giftig.

Theobromine

Wat maakt chocolade nu zo giftig voor onze viervoeters? Het bevat een stof theobromine die in het spijsverteringssysteem van honden en katten niet wordt afgebroken. Ondanks het feit dat de ene chocoladereep giftiger is dan de andere, is pure chocolade het meest gevaarlijk volgens Dr. Reay. Hoe donkerder de chocolade is, hoe meer theobromine deze bevat en chocolade in een gebakken vorm zoals in een cake kan nog extra gevaarlijk zijn.

Witte chocolade daarentegen bevat een heel kleine hoeveelheid theobromine, wat niet direct een vergiftiging kan veroorzaken. Toch is het nog steeds niet gezond en kan je hond er misselijk van worden.

Wat je favoriete paaseitje over jou vertelt

Vergiftiging

Alle honden zijn even vatbaar voor de effecten van chocolade. Uiteraard speelt het gewicht van je hond of de hoeveelheid chocolade dat het beestje eet, ook een grote rol in hoe ziek hij zal zijn. Hoe dan ook, het is beter een zieke hond te voorkomen dan te genezen. Als het noodlot toch toegeslagen heeft dan zal je enkele typische symptomen zien zoals braken, diarree, een snelle ademhaling of een epileptische aanval. Bij een te grote hoeveelheid chocolade kan je hond in het ergste val sterven aan een hartaanval.

9 tips om je hond koel te houden in deze warme temperaturen

Help!

Het is heel belangrijk dat je meteen hulp inschakelt zodra je ziet dat je hond iets van chocolade heeft opgegeten, al is het maar een miniem stukje. Eerst en vooral bel je naar je dierenarts en wacht je niet tot de symptomen zich voordoen. Zodra dat telefoontje gebeurd is, schrijf je op wat je hond gegeten heeft, wanneer dit voorviel, de hoeveelheid en welke eventuele symptomen er optraden. Op die manier kan je exact beschrijven hoe dit voorval plaatsvond en kan de dierenarts je verderhelpen.

Meer
Lees meer...