Pak dat glas rode wijn maar stevig vast want het is goed voor je gezondheid

Rode wijn
GettyImages

Een glaasje rode wijn: voor de één super, voor de ander een ware nachtmerrie. Je kan het maar beter snel lekker vinden, want een glas rode wijn is gezond voor je maag en darmen volgens verschillende onderzoekers in het Verenigd Koninkrijk.

Geniet jij ook af en toe eens van een glaasje rode wijn? Super, want nieuw onderzoek aan de King’s College in Londen wijst namelijk uit dat rode wijn goed is voor je maag en darmen. De alcoholische drank bevat polyfenol. Dat is een stof die voorkomt in verschillende planten. De stof werkt ontstekingsremmend en heeft een positieve invloed op je cholesterol.

Polyfenol

Als je nu denkt dat comazuipen een goed idee is, dan heb je het goed mis. Het onderzoek toont namelijk een positieve werking op je lichaam met een glás wijn, geen hele fles. Drink je geen alcohol? Dan kan je fruit eten, want in heel veel soorten fruit kan je die stof, polyfenol, ook gewoon terugvinden.

Rode druiven
GettyImages

Polyfenol kan je terugvinden in de ‘schil’ van een rode druif. In de stof zitten bepaalde voedingsdelen die als brandstof dienen voor gezonde bacteriën in onze maag en darmen. Die bevatten miljarden bacteriën en micro-organismen die ervoor zorgen dat we ons gezond voelen. Die bacteriën zijn wel ontzettend gevoelig, want zware medicatie kan ons ecosysteem al helemaal uit balans brengen.

Meer gezonde bacteriën

De researchers onderzochten meer dan 1.000 verschillende mensen uit het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Nederland. Alle deelnemers waren tweelingen die eerder meededen in gezondheidsonderzoeken. Aan de deelnemers werd gevraagd naar hun dieet en hun alcoholgebruik.

De bacteriën in de maag van rode wijndrinkers waren veel diverser dan de mensen die geen rode wijn dronken. Onderzoekers ontdekten dat iemand die veel rode wijn dronk (een glas per week) meer gezonde bacteriën in zijn ecosysteem had.

Maar de onderzoekers benadrukken dat het niet goed is om veel rode wijn te drinken. Dat heeft niet alleen een negatief effect op die gezonde bacteriën, maar dat is gewoon slecht voor je gezondheid in het algemeen. Een glaasje rode wijn drinken is dus gezond, maar push het niet tot de limiet door ineens een hele krat achterover te gieten.

Gesponsorde artikelen