Pak toeristen vast in zwaarste Thaise tropische storm in 30 jaar

Pak toeristen vast in zwaarste Thaise tropische storm in 30 jaar

Tienduizenden toeristen zijn de afgelopen dagen al gevlucht van de eilandjes Koh Tao, Koh Samui en Koh Phangan, maar een pak toeristen is niet meer weggeraakt voor tropische storm Pabuk in Thailand zal toeslaan. Pabuk koerst recht af op de populaire toeristische oostkust. De Thaise weerdienst vreest dat het de zwaarste storm wordt in dertig jaar en verwacht golven van vijf tot zeven meter hoog, windvlagen van meer dan 100 kilometer per uur, zware regenval en vloedgolven die het land kunnen overstromen.

In het pad van Pabuk liggen Surat Thani (Koh Samui, Koh Pha Ngan en Koh Tao), Chumporn en Nakhon Si Thammarat. Ook Phuket, Krabi, Trang, Ranong, Phang Nga, Satun en Song Khla, Pattani, Yala en Narathiwat worden mogelijk getroffen.

Niet iedereen wist op tijd het vaste land te bereiken, want de veerdiensten zijn inmiddels vanwege de hoge golven uit de vaart genomen. Ook alle vluchten van en naar de eilanden zijn ondertussen gecanceld.

Rode Kruis

Het Rode Kruis heeft al voorbereidingen getroffen in het gebied. Ook het Thaise leger is klaar om hulp te verlenen als het nodig is. Op het vasteland zijn scholen ingericht als opvangplek voor de inwoners uit het kustgebied. Ook op de eilanden zijn opvangplekken ingericht voor de achtergebleven toeristen.

Zwemmen is verboden, maar sommige toeristen trekken zich daar niets van aan. Op Koh Samui verdronk gisteren nog een Russische man die in een sterke stroming terechtkwam.

De storm trekt naar verwachting vandaag over het gebied aan de oostkust en trekt dan zaterdag over land verder naar de westkust naar toeristische bestemmingen als Krabi en Phuket.

Gesponsorde artikelen