Pakje per dag? 1 op 4 zware rokers haalt 65ste verjaardag niet blijkt nu

Pakje per dag? 1 op 4 zware rokers haalt 65ste verjaardag niet blijkt nu

23% van de mensen die meer dan twintig sigaretten per dag roken, haalt zijn 65ste verjaardag niet. Voor matige rokers is dat 16%, en zelfs voor wie niet eens dagelijks rookt is het 11%.

Dat blijkt uit een nieuwe onderzoek bij 40.000 mensen. Zoals verwacht sterven de meeste zware rokers aan (long-)kanker. Ook hart- en vaatziekten komen vaak voor.

23% van de rokers die hun hele leven zwaar roken, halen de leeftijd van 65 jaar niet. Van de lichte rokers overlijdt 11% voor ze 65 worden.

Van zware rokers is de levensverwachting gemiddeld 13 jaar korter dan van mensen die nooit hebben gerookt. Matige rokers (minder dan twintig sigaretten per dag) verliezen naar schatting 9 levensjaren, lichte rokers (niet dagelijks roken) 5 jaren.

Waarom stoppen loont

Stoppen met roken loont, schrijven de onderzoekers. Ex-rokers die voor hun 35ste zijn gestopt, hebben een vergelijkbare levensverwachting als mensen die nooit hebben gerookt. Van rokers die rond hun 50ste stoppen, halveert het sterfterisico.

Ex-rokers die voor hun 35ste zijn gestopt, hebben een vergelijkbare levensverwachting als mensen die nooit hebben gerookt. Van rokers die rond hun 50ste stoppen, halveert het sterfterisico.

Gesponsorde artikelen