Palau verbiedt als eerste meeste zonnebrandcrèmes, maar er gaan nog toeristische bestemmingen volgen

Palau verbiedt als eerste meeste zonnebrandcrèmes, maar er gaan nog toeristische bestemmingen volgen

De eilandengroep Palau verbiedt als eerste in de wereld het gebruik van de meeste zonnebrandproducten. Andere toeristische bestemmingen gaan volgen. In Hawaï en Bonaire bijvoorbeeld is ook al een verbod goedgekeurd, maar dat gaat pas later in.

Vanaf 2020 zijn de meeste soorten zonnebrandcrème verboden op Palau. Er is voldoende wetenschappelijk bewijs dat deze stoffen zeer schadelijk zijn voor het onderwaterleven, zegt de overheid. Het gaat om crèmes en sprays met oxybenzon, octocryleen en parabeen, maar in totaal staan 10 ingrediënten op de verbodslijst.

Alternatieven?

Daardoor zijn eigenlijk alleen nog zonnecrèmes van zinkoxide en titaniumdioxide toegelaten. Die zijn niet (meer) populair omdat ze moeilijker smeren en vlekken op kleren veroorzaken bijvoorbeeld.

Op het importeren of verkopen van de verboden crème komt een boete van 1.000 dollar te staan. Toeristen die de crème toch meenemen, moeten die inleveren als ze worden betrapt. Volgens president Tommy Remengesau is dit “een slimme balans tussen educatie voor toeristen en ze afschrikken”.

Giftig

De overheid van de eilandengroep neemt de maatregel om het rif te beschermen, een van de grootste trekpleisters van de eilandengroep.

Een wetenschappelijk rapport uit 2015 stelt dat oxybenzon kan leiden tot koraalverbleking en groeiremmend werkt. Ook zou het een giftig effect hebben op het onderwaterleven. Wetenschappers waarschuwen sowieso dat het koraal wereldwijd in hoog tempo afsterft. Eerder kondigde Hawaï al een verbod op zonnebrandcrème met oxybenzon aan. Ook Bonaire heeft de verkoop ervan aan banden gelegd. Zonnebrand met andere ingrediënten zijn op deze eilanden wel toegestaan.

Gesponsorde artikelen