Hoe ‘paljas’ gisteren al hét woord van deze verkiezingsdag werd

Tijdens een verhit voorzittersdebat op VTM noemde Bart De Wever (N-VA) z’n collegavoorzitter Tom Van Grieken (Vlaams Belang) gisteren een “paljas”. Een uitspraak die Van Grieken niet zomaar liet passeren. “Schaamteloos”, noemt hij het op Twitter. Maar het zinderde niet alleen na bij Van Grieken. Op Twitter werd er al snel de draak mee gestoken.

Wat een inhoudelijk debat moest worden tussen partijvoorzitters groeide al snel uit tot over en weer geroep tussen vooral Tom Van Grieken (Vlaams Belang) en Bart De Wever (N-VA). Die eerste wou De Wever verschillende keren aan de tand voelen over uitspraken die die had gedaan in De Tijd maar het duurde niet lang voor dat ‘gesprek’ ontaardde. “Beneden alle peil”, wierp De Wever op. “U bent zonder schaamte”, reageerde z’n Vlaams Belang-collega.

Van Grieken probeerde voortdurend het gesprek naar zich toe te trekken, en wanneer hij opnieuw een vraag aan sp.a-voorzitter John Crombez onderbrak, noemde De Wever ‘m langs z’n mond weg “paljas”. Een woord dat bij Van Grieken in het verkeerde keelgat schoot. “Heeft u dat gehoord, paljas?” zei de Vlaams Belang-voorzitter ontredderd.

Op Twitter ging hij niet veel later verder. “Hier is meer dan één grens overschreden”, begint hij. “Bart De Wever vergelijkt Vlaams Belangers met een stuk stront. Voorzitter live uitschelden voor ‘paljas’. Maar vooral: een dood gezin in onze schoenen schuiven, dát is echt de druppel. Dit. Is. Schaamteloos.”

The heat of the moment

Voor de camera van VTM reageerde De Wever, na z’n ochtendloop, vanmorgen op die uitspraken. “Ja, je moet veel incasseren in een campagne. En mijn natuur is dan om af en toe ook uit te delen. Maar sommige dingen worden ook echt uit de context getrokken. Dat is ook niet zo fijn.” Al gaf hij ook duidelijk aan dat de woorden uit hun context waren getrokken. “Op het einde van die campagnes maakt men van alles iets grof. Ook al was het echt niet zo. Maar de oorspronkelijke woorden gaan verloren. Ik vind dat allemaal jammer, want menselijk is dat ook niet aangenaam.”

Of hij spijt had van de uitspraken, vroeg Julie Colpaert ‘m nog eens. “Ja, ‘prulpartij’, zoiets mag je niet zeggen”, verwijst De Wever naar hoe hij Groen noemde in De Tijd. “Men zegt dat in the heat of the moment. Zo’n dingen moet je niet zeggen natuurlijk. Je hebt er altijd spijt van achteraf, maar ja bon, je moet ook wel heel veel incasseren. Iedereen zal z’n rekeningen wel maken”, blijft de N-VA-voorzitter toch bijzonder vaag.

“Als politici elkaar beginnen uitschelden, dan wordt een politiek debat gewoon een toogdiscussie”, stelde Van Grieken deze morgen op VTM. “Mijn grootvader zaliger zei altijd: ‘Spijt komt altijd te laat’. […] Ik laat het hier nog niet zo direct bij. Laat eerst de kiezer maar oordelen.”

En de ‘paljas’-uitspraak zinderde niet alleen bij Tom Van Grieken nog na. #paljas was al snel trending op Twitter:

Op Twitter werd er, naast veel kritiek, ook de draak gestoken met de uitspraak van de N-VA-voorzitter:

Meer
Lees meer...