Paniek aan boord ramptoestel met voetbalploeg was enorm, bijna niemand volgde veiligheidsvoorschriften

Eén van de zes overlevenden van de vliegtuigramp met de Braziliaanse voetbalclub Chapecoense heeft gesproken. En hij beweert dat als de meeste inzittenden niet zo hadden gepanikeerd, er wellicht meer overlevenden zouden zijn geweest.

De 25-jarige Erwin Tumiri zegt dat hij zelf de ramp overleefde doordat hij zich aan de veiligheidsprocedures hield. “Ik ging gehurkt zitten en zette me schrap, terwijl ik zag hoe veel inzittenden in blinde paniek hun riem losmaakten en zelfs opstonden en begonnen te schreeuwen.”

En: “De paniek aan boord van het in Colombia gecrashte vliegtuig was in de laatste seconden enorm.” En die paniek zou wel eens de ramp hebben kunnen verergeren, denkt Tumiri, die werkt als boordtechnicus.

“Ik zette mijn tas tussen benen en ging zitten in de foetushouding, zoals het advies is.” Hij ervan af met kneuzingen.

Onderzoek

De Boliviaan is een van de zes overlevenden van de crash. 71 inzittenden, onder wie veel spelers en begeleiders van het eerste elftal van de Braziliaanse voetbalclub Chapecoense, en sportjournalisten die meereisden, kwamen om het leven.

Het onderzoek naar de precieze oorzaak van de crash van het noodlottige vliegtuig zal ongetwijfeld nog maanden duren, maar het gesprek dat de piloot Juan Sebastian Upegui van zijn collega Miguel Alejandro Quiroga hoorde, laat weinig aan de verbeelding over. “We hebben geen brandstof meer! Help ons! Alle elektronica is uitgevallen. We storten neer!”, zou die geroepen hebben.

Stewardess

Het nieuws is bevestigd door Ximena Sanchez, een stewardess die de crash overleefd heeft, aan iemand van de hulpdiensten die haar uit het wraak haalde. De onderzoekers zouden haar nu ondervragen. Hoe het kan dat het vliegtuig te weinig brandstof had, is niet bekend.

Een gebrek aan brandstof werd al lang gezien als een van de mogelijke redenen van de crash omdat het vliegtuig niet in brand was gevlogen nadat het neergestort was. De autoriteiten hebben nog niet gecommuniceerd over de reden van de vliegtuigcrash waar maandag 71 passagiers om het leven kwamen.

Meer
Lees meer...