Papierfabrikant Stora Enso bron van legionella-besmettingen

Stora Enso
YouTube/Diego Dupont

Maar liefst 32 mensen raakten in april of mei besmet met legionella, een bacterie die zich via minuscuul kleine waterdruppeltjes verspreidt. Twee van hen overleefden het niet. Het Agentschap Zorg en Gezondheid onderzocht de bron van de besmetting. En die hebben ze gevonden. Papierfabrikant Stora Enso kwam zelf met het nieuws naar buiten.

Ongeveer een maand geleden raakten 32 mensen besmet met de legionella-bacterie. Het Agentschap Zorg en Gezondheid liet eind mei al weten dat ze het bedrijf gevonden hadden dat verantwoordelijk was voor de reeks besmettingen, maar kon toen de naam van het bedrijf nog niet vrijgeven. Papierfabrikant Stora Enso is nu zelf met het nieuws naar buiten gekomen.

Koeltoren stilgelegd

De legionella-bacterie bevond zich in een van de koeltorens van het bedrijf. Sinds Stora Enso weet dat het aan de oorzaak van de reeks besmettingen lag, heeft het bedrijf onmiddellijk de bewuste koeltoren stilgelegd en ontsmet. De toren zal pas opnieuw opgestart worden als het Agentschap Zorg en Gezondheid alles geïnspecteerd en goedgekeurd heeft.

Legionella-uitbraak

De patiënten die besmet waren met de bacterie ondervonden hun eerste klachten op het einde van april en in het begin van mei. De enige manier waarop dat kon gebeuren is door kleine druppeltjes water in te ademen die met de bacterie besmet zijn. Dat komt voor bij verneveling, bijvoorbeeld in koeltorens. Daar wordt steeds hetzelfde water gebruikt om te vernevelen en zo kan de bacterie zich gemakkelijk verspreiden.

Het bedrijf is verantwoordelijk voor de besmetting van 32 mensen met legionella, waarvan er twee overleden. Stora Enso werkt naar eigen zeggen actief mee om de bron van de besmetting te vinden.

Gesponsorde artikelen