Papoea-Nieuw-Guinea gaat Facebook voor een maand verbieden en ze denken daar aan een sociale netwerksite van de staat

Papoea-Nieuw-Guinea gaat Facebook voor een maand verbieden en ze denken daar aan een sociale netwerksite van de staat

De regering van Papoea-Nieuw-Guinea zal haar inwoners de toegang tot Facebook voor een hele maand ontzeggen om te onderzoeken wat voor een impact de site op de bevolking heeft en de “valse gebruikers” of mensen met misleidende informatie te ontmaskeren. De Communicatieminister denkt nu aan een sociale netwerksite dat uitgaat van de staat.

Facebook is al officieel geblokkeerd in landen zoals Iran, China en Noord-Korea, maar nu komt daar tijdelijk ook Papoea-Nieuw-Guinea bij. Dat meldt de lokale krant Post Courier. Een exacte datum is nog niet bekend. In het land wonen ongeveer 8 miljoen mensen. De regering wil van de tijdelijke censuur gebruikmaken om te achterhalen hoe Facebook door de bevolking gebruikt wordt. Dat zegt minister van Communicatie Sam Basil. Daarvoor worden gespecialiseerde onderzoekers ingeschakeld.

“Misbruik halt toeroepen”

Ook zullen ze mensen opsporen achter valse accounts, met pornografische uploads en met posts met vals en misleidend nieuws en informatie. “Zo kunnen echte mensen die hun echte identiteit gebruiken verantwoord op de sociale netwerksite surfen. We moeten het misbruik van Facebook in dit land een halt toeroepen”, stelt Basil.

Netwerk van de staat

Basil sprak ook van een sociale netwerksite die uitgaat van de staat als een alternatief op Facebook: “We kunnen onze lokale ontwikkelaars inschakelen om een site te creëren die meer bevorderlijk is voor Papoea-Nieuw-Guinese burgers om zowel met het binnen- als buitenland te communiceren.”

Privacy

Basil uitte zich eerder al bezorgd om de privacy van zijn inwoners naar aanleiding van het datalek bij Facebook. “De regering is meegesleurd in de IT-globalisering en heeft nooit de kans gehad om de voor- en nadelen van Facebook na te gaan”, zei Basil onlangs nog. “We konden ook geen informatie of advies aan de gebruikers meedelen.”

Opsplitsen?

In het Amerikaans Congres werd Facebook-CEO Mark Zuckerberg ook al aan de tand gevoeld. Niet veel later kwam hij zich verantwoorden in het Europese Parlement. Daar maakte vooral liberaal fractieleider Guy Verhofstadt (Open Vld) het Zuckerberg moeilijk. Er ging opvallend veel aandacht naar het mogelijk opbreken van het bedrijf: dan zouden Facebook, Messenger en WhatsApp niet langer in één bedrijf kunnen zitten.

Gesponsorde artikelen