Paraguay elimineert malaria als eerste Amerikaanse land: hierom is dat belangrijk

Paraguay elimineert malaria als eerste Amerikaanse land: hierom is dat belangrijk

Paraguay heeft een belangrijke sprong gemaakt op medisch vlak: zij zijn het eerste land op het Amerikaanse continent  die malaria volledig kunnen elimineren. Da’s de eerste keer dat dat lukt in 45 jaar. Malaria doodt jaarlijks een half miljoen mensen. 

Het Zuid-Amerikaanse land Paraguay is in iets geslaagd waar ze op het hele Amerikaanse continent jaloers zullen zijn: het is het eerste land in Zuid-Amerika waar geen malaria meer voorkomt. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gisteren bekendgemaakt. Dat er géén malaria meer voorkomt in een volledig land is op het continent geleden van 1973. Toen werd Cuba malariavrij verklaard.

Hoe malaria bestrijden?

Malaria is weer in opmars over de hele wereld, tot vijf procent meer dan drie jaar geleden. Jaarlijks vallen er tot een half miljoen dodelijke slachtoffers in Afrika alleen al. De ziekte wordt overgedragen door malariamuggen. Dat maakt het extra moeilijk om de ziekte uit te roeien: de muggen doden is niet evident en niet in alle gebieden wenselijk.

Maar malaria elimineren kan dus wel degelijk. Er is de laatste vijf jaar geen enkel geval van de ziekte geweest in Paraguay, een daverend succes. “Succesverhalen zoals Paraguay tonen wat er mogelijk is, als malaria kan geëlimineerd worden in Paraguay, kan het overal“, klinkt het bij de WHO.

Resistentie tegen muggensprays

De laatste twintig jaar is er veel vooruitgang geweest in de strijd tegen malaria, maar in sommige landen, zoals Venezuela, komt de ziekte terug op. Volgens experts is dat het gevolg van resistentie tegen vaakgebruikte antimugsprays. Omdat de sponsoring voor antimalaria-onderzoek sinds 2010 stagneert, komen er ook weinig nieuwe ontwikkelingen in dat gebied.

De WHO stelde in 2016 dat er 21 landen de mogelijkheid hadden om vrij van malaria te zijn tegen 2020. Paraguay stond op die lijst, ook Argentinië en Oezbekistan zullen zeer waarschijnlijk dat doel bereiken.

Wat is malaria?

De symptomen van malaria zijn hoge koorts, koude rillingen en hevig zweten, maar ook bloedarmoede, verwardheid, vermoeidheid, hoofdpijn en gewrichtspijnen. Je kan antimalariamedicatie nemen, maar die hebben soms heftige bijwerkingen, zoals angstaanvallen en depressie. Zanger Stromae getuigde daar al eerder over, het kostte hem een jaar van zijn carrière. Het is dus heel belangrijk om je goed te informeren voor je malariagebied intrekt.


Gesponsorde artikelen