Parijs moet heel wat groener worden: weg met de wagens, welkom fietsers

Anne Hidalgo, de socialistische burgemeester van Parijs, heeft groene plannen met de Franse hoofdstad. Zo wil ze vervuilende voertuigen uit de stad bannen, het echte centrum verkeersvrij maken en vol inzetten op fietspaden en elektrische wagens.

Tegen 2020 moet het centrum van Parijs heel wat rustiger en groener zijn. Het merendeel van de wagens zal dan niet meer in de vier centrale districten mogen komen, en dieselvoertuigen zullen zich al helemaal niet meer binnen de Périphérique (de ring rond Parijs) mogen wagen. “Ik wil diesel een halt toeroepen tegen 2020”, zei Hidalgo in een interview met de Journal du Dimanche. “Gezinnen met de laagste inkomens zullen nog uitzonderingen krijgen”, maar voor de rest zullen de meest vervuilende wagens uit het straatbeeld verdwijnen.

De socialistische burgemeester wil het ambitieuze milieuplan begin volgend jaar voor de Parijse gemeenteraad laten komen. En dan moeten alle plannen liefst binnen de vijf jaar gerealiseerd worden. Naast het verbod op dieselwagens, worden ook andere wagens zoveel mogelijk uit het centrum gehouden. In de vier centrale districten mogen enkel nog taxi’s, bussen en de wagens van bewoners komen. Voor het overige zal de zwakke weggebruiker daar koning zijn.

“Propere wagens”

En de plannen tegen de vervuilende wagens blijven maar komen, want ook de grote verkeersassen moeten veel minder vervuilend worden. Op de grote lanen – zoals de Champs-Elysées – zullen enkel nog “propere wagens” mogen rijden; dat zijn wagens met een uitstoot die lager is dan een nog te bepalen cijfer. Om mensen te ontmoedigen met de wagen naar het centrum te komen, zal er ook nog eens een snelheidsverbod van 30 kilometer per uur gelden.

In de plaats zal vol ingezet worden op fietspaden en elektrische wagens. Het aantal kilometers aan fietspaden in de Franse hoofdstad moet de komende vijf jaar verdubbelen. Daarvoor wordt maar liefst 100 miljoen euro uitgetrokken. En er komen ook nog eens op een groot aantal plaatsen oplaadpunten voor elektrische wagens.

Meer
Lees meer...