Paringsdans tussen twee sterke mannen in Gent, betoging tegen Watteeuw (Groen) gaat dat niet veranderen

Paringsdans tussen twee sterke mannen in Gent, betoging tegen Watteeuw (Groen) gaat dat niet veranderen
vrt

In Gent lopen de coalitiegesprekken nog steeds. Twee blokken staan tegenover elkaar: het kartel tussen Groen en sp.a enerzijds, met kopman Filip Watteeuw (Groen) als burgemeesterskandidaat, en Open Vld en CD&V anderzijds met Mathias De Clercq (Open Vld) als man voor de sjerp. Die eerst kreeg zowaar een betoging over zich heen. Maar De Clercq wilde er niet van weten, en distantieerde zich meteen. Logisch.

Groen speelt een sleutelrol bij de onderhandelingen in Gent. De partij ging fors vooruit binnen de kartellijst en heeft nu 14 zetels. Binnen de lijst viel ook de score van één man op, hoewel hij pas op de vijfde plaats stond: uittredend schepen Filip Watteeuw (Groen). Hij was de man van het circulatieplan, en kreeg daarvoor dus ruim 13.000 voorkeurstemmen, het meest na Mathias De Clercq (Open Vld) met 24.000 en Rudy Coddens (sp.a) met 17.000 stemmen.

Die laatste verloor zwaar met z’n sp.a, een effect voor de socialisten dat niet alleen in Gent, maar in heel Oost-Vlaanderen speelde. Alleen betaalde de sp.a het cash in zetels in Gent: ze vielen terug op 7 stuks. Coddens gaf de fakkel door aan Watteeuw als leider van het kartel. Die maakte meteen duidelijk dat hij ook burgemeester wil worden.

Gisteren kwam daarover zowaar een betoging op de been. Nu ja, betoging, het ging om zo’n 300 man, zo rapporteert De Gentenaar. Ze gingen zwaar uit de bocht, noemden Watteeuw, die ze ‘Ratteeuw’ doopten, een “groene fascist”. De architect van het mobiliteitsplan heeft het bij hen helemaal verkorven.

Machtspositie

Watteeuw zelf was niet onder de indruk: “Als ik burgemeester word, zal dat voor alle Gentenaars zijn, ook voor diegenen die nu tegen mij betoogden.” De Clercq reageerde ook meteen om te laten weten dat hij niets met de betoging wilde te maken hebben. “Ik verwerp negatief taalgebruik en negatieve uitlatingen over een ander”.

Niet onlogisch, want Open Vld en Groen moeten in Gent op een bepaald moment hoe dan ook door één deur. Groen is in elke mogelijke combinatie in de Arteveldestad nodig, een anti-coalitie is niet mogelijk. In een extreem scenario zou Watteeuw zelfs met N-VA in zee kunnen gaan, tegen De Clercq in. Dat is niet bepaald aan de orde, maar het zet de groenen wel in een comfortabele positie. Het tijdselement is dus aan de kant van Watteeuw.

Bovendien kunnen Groen en Open Vld samen eigenlijk gewoon een meerderheid maken, zonder socialisten en zonder christendemocraten. Mathematisch zijn beide junior partners niet nodig. Ook dat is eigenlijk een goede onderhandelingspositie: de deal die Watteeuw moet doen is maar met één man, De Clercq.

De kwestie van de sjerp speelt daarbij een rol, maar uiteraard ook inhoudelijk, hoe ‘groen’ of ‘blauw’ het regeerakkoord wordt. Watteeuw is daarbij overigens eerder de ‘rechterkant’ van zijn partij, waarbij vorige kopvrouw Elke Decruyenaere (Groen) de linkerkant vertegenwoordigt. Komende weken wordt duidelijk hoe de kaarten vallen.

Gesponsorde artikelen