“Partijen die de sharia in willen invoeren in België moeten verboden worden”: N-VA wil partij Islam laten verbieden

“Partijen die de sharia in willen invoeren in België moeten verboden worden”: N-VA wil partij Islam laten verbieden

De partij Islam komt voorlopig nog niet op in Vlaanderen, maar wel in 14 Brusselse gemeenten. Zuhal Demir van N-VA roept op om een duidelijk signaal te geven: “we moeten deze partij verbieden”.

Het politieke debat draaide gisteren rond één partij: de partij Islam. Oprichter van de partij, Redouane Ahrouch, deed dan ook enkele opmerkelijke uitspraken. Ahrouch, die ook al gemeenteraadslid is in Anderlecht, vertelt dat de partij zal op komen in 14 Brusselse en 14 Waalse gemeenten. Opvallend is dat de partij duidelijk geen vrouwen bovenaan hun lijst wil zetten. Het is verplicht om evenveel mannen als vrouwen op een kieslijst te zetten, maar volgens de partijvoorzitter “willen mensen een dappere man bovenaan de lijst”. In La Dernière Heure zei Ahrouch zelfs dat “het ondenkbaar is dat een vrouw de lijst zal trekken, tenzij er echt geen andere kandidaten beschikbaar zijn”. Het is een uitspraak die niet bevalt in tijden waar er hard gestreefd wordt naar (meer) gelijkheid tussen mannen en vrouwen

Politieke reacties

In de politieke wereld werden de uitspraken niet goed onthaald. Zo lieten Wouter Beke (CD&V), Olivier Maingain (Défi) en Patrick Dewael (Open Vld) weten dat ze niet achter de uitspraken staan. Maar vooral N-VA liet van zich horen. Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken hebben de partijstandpunten van partij Islam ook veroordeeld.

Grondwet aanpassen

Voor de Vlaams-nationalistische partij is alles duidelijk: er is een herontwerp nodig van de Belgische grondwet om “extremistische partijen zoals partij Islam te verbieden”. “Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens staat het verbieden van partijen die zich verzetten tegen liberale rechten en democratie toe”, zo zei N-VA-woordvoerder Joachim Pohlman.

Via Twitter liet Theo Francken ook van zich horen: “In hun wereld, geregeerd door sharia wetgeving, hebben vrouwen geen rechten en het begint met een scheiding op het openbaar vervoer. Deze Islam-partij komt in opstand tegen mij.”

“Duidelijk signaal nodig”

In Terzake kwam ook Zuhal Demir praten over de islamtische partij: “Ik denk dat we nood hebben aan een duidelijk signaal, namelijk het verbod van een dergelijke partij. Het is niet alleen voor de lol, laten we duidelijk over zijn, hun belangrijkste doelstelling is duidelijk de introductie van de sharia. “

Op Facebook lichtte Demir haar standpunt nog meer toe: “Islam is de interpretatie van een religie die we nooit zouden tolereren als het een politieke partij zou zijn, zoals het vandaag bleek te zijn, en godzijdank, maar het wordt hoog tijd dat we ons realiseren dat de islam niet alleen een religieuze ervaring is voor velen, maar een visie op de samenleving die in tegenspraak is met de normen en waarden die we hier koesteren … (…)

Vlaanderen is gaan nadenken over religie als een innerlijk geloof dat weinig of geen invloed op de samenleving heeft, zou het dat ook moeten zijn, en de islam, zoals velen het interpreteren, is dat niet. ‘De Islam-partij, die in het bijzonder de vestiging van een Islamitische Staat in België wil (zonder de Grondwet aan te raken), de oprichting van de sharia, de scheiding van mannen en vrouwen in het openbaar vervoer, enz., Was duidelijk de toorn van de politieke wereld aangetrokken. Het zal nodig zijn om te zien in hoeverre sommige partijen hun wil zullen vervullen om deze partij te verbieden die zij van mening zijn dat ze klaar zijn om het Europees Verdrag voor de rechten van de mens te schenden.

Lees de volledige post van Zuhal Demir:

Gesponsorde artikelen