Party pooper Peumans (N-VA) maakt zich “onsterfelijk belachelijk”: hij laat Belgische vlagjes verwijderen uit bedrijfsresto

Party pooper Peumans (N-VA) maakt zich “onsterfelijk belachelijk”: hij laat Belgische vlagjes verwijderen uit bedrijfsresto

O wee! Er hingen plots Belgische vlagjes in het bedrijfsrestaurant van het Vlaams parlement. Maar dat was buiten de waard, of in deze de parlementsvoorzitter, gerekend. Want prompt liet N-VA’er Jan Peumans de vlaggen verwijderen. “Wij dragen de vlag van Vlaanderen”, zo luidt het commentaar van z’n kabinet. “N-VA maakt zich onsterfelijk belachelijk”, zeggen ze bij Open Vld. 

De Rode Duivels zijn een staatszaak dezer dagen, daar twijfelt haast niemand aan. Maar niemand minder dan N-VA-boegbeeld Jan Peumans maakt er ook letterlijk een staatszaak van, in z’n eigen parlement. Van de vlaggen die bij heel het gebeuren horen tenminste. Want die vlaggen zijn natuurlijk de Belgische tricolore, en dat is niet naar de zin van Peumans blijkbaar.

Zoals de krant Het Nieuwsblad vandaag schrijft, heeft Peumans, nadat hij Belgische vlagjes in het bedrijfsrestaurant van het Vlaams Parlement zag hangen, stevig ingegrepen. Weghalen die handel, was de boodschap. “Wij dragen uit principe enkel de vlag van Vlaanderen. Een tricolore vlag ga je bij ons nooit zien”, zo licht Frank Van Roost van het kabinet Peumans toe aan newsmonkey.

“Bovendien was het ook een commerciële actie, want ze was verbonden aan een spel van krasloten. Ook dat is niet onze gewoonte, om commerciële initiatieven toe te laten in onze gebouwen. En dus heeft die combinatie van factoren de doorslag gegeven”, zo zegt hij. Of Peumans zich toch niet wil bedenken, er zijn immers nog twee matchen te gaan voor de Duivels? “Neen, we gaan hier niet op terugkomen. Het signaal aan de initiatiefnemers is bijzonder duidelijk.”

Vreemd genoeg spreekt Peumans zijn eigen kabinet tegen. “Neen, ik heb die vlagjes niet laten wegnemen. Jullie schrijven maar wat!”, ontkende hij zonet in alle talen aan newsmonkey. Op de vraag waarom z’n medewerker een uur daarvoor nochtans letterlijk het tegendeel zei aan ons, en zelfs verklaarde dat de vlaggen tegen de regels waren, weigerde Peumans antwoord te geven. Het gesprek werd abrupt beëindigd door de voorzitter, die de telefoon dichtgooide bij die vraag.

Bij Open Vld reageren ze ondertussen scherp. Thomas Vanwing, de woordvoerder van Open Vld in de Kamer, postte op z’n Facebook een bijtende commentaar: “Bij N-VA maken ze zich onsterfelijk belachelijk door tricolores te bannen in het bedrijfsrestaurant. Kneuterigheid ten top.”

Gesponsorde artikelen