Partygames SingStar en Just Dance onder de loep: apps werken prima, sharen staat centraal maar songs blijven belangrijkste

Het voorbije weekend gingen we loos met de nieuwste versies van partygames SingStar en Just Dance. Ingrediënten: tof bezoek, hapjes, drankjes, kwelen, rondhuppelen en veel lachen. Wat opvalt bij zowel karaokegame SingStar Ultimate Party als dansgame Just Dance 2015 is hoeveel overeenkomsten ze vertonen en hoe belangrijk goede nummers zijn voor de games.

1. Sharen staat centraal

Beide games maken het je heel gemakkelijk om je prestaties op te nemen, te bewaren en te delen via sociale media. Just Dance gaat nog een stap verder, en maakt compilaties van de beste inzendingen waar je het dan tegen kan opnemen. Het is bij beide games ook heel gemakkelijk om filmpjes van andere spelers te bekijken, en Jezus Christus, wat mensen allemaal online durven te zetten is echt verschrikkelijk. In Just Dance kan je het niet alleen opnemen tegen andere spelers wereldwijd, maar ook tegen gameplaybeelden van vips als bijvoorbeeld Jessie J of de choreograaf van Lady Gaga. 

2. Smartphone is micro en bewegingssensor

Heel cool is hoe beide games komaf maken met extra hardware en je toelaten te spelen met je smartphone. Je hoeft daarvoor enkel een speciale app te downloaden, waarna je je smartphone via wifi met hetzelfde netwerk als de console dient te verbinden. Voor SingStar gebruik je dan de microfoon van je telefoon, en dat werkt opmerkelijk goed. Het is wel niet mogelijk om bijvoorbeeld één gewone microfoon te gebruiken en één smartphone, en mocht het toch gaan, dan hebben we niet gevonden hoe.

Just Dance speelden we op de PlayStation 4, en ook daar kan je de bewegingssensor van je telefoon gebruiken om je bewegingen te registreren, net zoals een WiiMote of een PlayStation Move-controller dat doet. De PS4 ondersteunt vier spelers tegelijk, de Xbox One zes. Het is ook mogelijk om handenvrij voor de PlayStation Camera te dansen, of die goeie ouwe Move-controllers boven te halen.

3. Je kan meteen aan de slag

De partygames hebben vooral hun doel goed in de smiezen en vallen je niet lastig met tutorials of overbodige mededelingen. Grote tegelmenu’s nodigen je uit meteen aan de slag te gaan, al ligt de nadruk zo fel op het spelen zelf dat sommige functies moeilijk te vinden waren voor ons gezelschap van leken. Bij SingStar leek het aanvankelijk ingewikkelder om nummers te kopen dan het eigenlijk is, en het duurde het ook wel een tijd eer we de vertraging van de draadloze SingStar-microfoons op een aanvaardbaar niveau hadden gekregen. Bij Just Dance vonden we aanvankelijk niet hoe we van controller moesten veranderen, omdat het de ‘scoremethode’ heet. En we vonden de winkel niet in de menu’s: hij staat gewoon tussen de nummers. Het zijn van die kleine dingen die logisch lijken eens je ze weet, maar die in het begin wat verwarrend kunnen zijn.

4. Zelfs het grootste kieken krijgt punten

De games willen niemand depressief maken, dus zelfs bij de meest belabberde dansprestaties zal je nog een degelijke score krijgen als je het handje van de danser op het scherm een beetje volgt, vooral wanneer je speelt met de smartphone-app en enkel je arm beweegt. De game biedt je ook veel beloningen. SingStar registreert puur je noten en niet de kwaliteit van je zang. Gewoon neuriën kan zo beter werken dan zingen, en omdat de game elk nummer opsplitst in heel veel noten, raak je er altijd wel een heleboel. De scoremethode houdt wel rekening met zogenaamde ‘gouden noten’ en vibrato’s, en registreert die laatste gelukkig heel accuraat. Niet echt veel nieuws onder de zon dus, al moet je bij beide games uit de pijp komen om echt super te presteren: zo moet dat, en is er voor iedereen wat wils.

5. Lachen is belangrijk

Vrij essentieel voor partygames is dat ze je plezier doen hebben en doen lachen. Bij SingStar is het cool dat je live effecten kan toevoegen aan je camerabeelden, en via augmented reality zelfs bewegende maskers op je hoofd kan toveren. Spijtig is wel dat je SingStar slechts met twee spelers tegelijk kan doen, en dat extra mensen in het gezelschap dan niets om handen hebben. Dat is echt een gemiste kans, zeker nu die smartphone-app er is. Sing Party voor de Wii U maakt veel beter gebruikt van extra schermen, en ook de Lips-games voor de Xbox 360 doen meer moeite om het feestaspect te benadrukken. Microfoons doorgeven, zoals bij vorige SingStar-games, is er bijvoorbeeld niet meer bij, waarschijnlijk een gevolg van de mogelijkheid om te zingen via je smartphone. Maar ook essentiële keuzes voor een dansgame, om te zingen zonder de zang van het origineel, of om te kiezen of je tweestemmig wil zingen of niet, zitten niet in de nieuwe SingStar. En dat is echt heel raar en spijtig.

Just Dance scoort op het amusementsvlak door fragmenten van je danskunsten samen te gooien in een kort filmpje met repetitieve stukken, vertragingen en versnellingen. Zo krijg je zelfs van je schraalste excuus voor een dansje nog een tof filmpje. En een heleboel hilariteit. Cool is dat je ook weer karaoke kan meezingen met een nummer, waardoor je ook mensen die niet willen dansen betrokken krijgt.

6. Vooral moderne artiesten

Dergelijke titels zijn niets zonder goede nummer, dat blijkt nog maar eens. Beide games bevatten vooral hedendaagse feestnummers, wat ons als ouwe zakken vooral bij SingStar bijzonder tegenvalt. Bij de karaokegame kosten extra nummers 1,39 euro per stuk en de keuze is erg uitgebreid, met bijvoorbeeld Tribute van Tenacious D of Ace of Spades van Motörhead. Nummers die je kocht voor de PS3-versie van SingStar kan je overzetten naar de PS4, al moeten die wel aanwezig zijn in de PS4-tracklist en moet je voor elk nummer nog wel eens langs de PlayStation Store en kan je er maar tien tegelijk selecteren. Het is een beetje omslachtig, en er is geen manier om nummers die je op een PS3-schijfje hebt, te importeren. Wie trouwens enkel zelf nummers wil kiezen, kan de SingStar-software ook gratis downloaden zonder muziek.

Just Dance bevat wat meer afwisseling, al is dat wegens de nadruk op het dansen minder van belang dan bij een nummer dat je moet zingen. De nadruk ligt op hedendaags en uptempo, maar je vindt ook enkele oudere en tragere zoals Love is All of Don’t Worry Be Happy, voor wie zich niet te hard in het zweet wil dansen. Extra nummers kosten 1,99 of 2,99 euro.

Conclusie

De apps voor beide games werken prima, terwijl ze door de sharemogelijkheden allebei de wereld naar je huiskamer halen, en omgekeerd. Beide games zijn laagdrempelig, al leggen de menu’s zo fel de nadruk op spelen dat andere functies wat te hard weggestopt kunnen lijken. SingStar voegt enkele toffe nieuwigheden toe, maar laat er spijtig genoeg ook een hoop vallen. Vooral voor wie nog geen karaokegame heeft en fan is van de nummers, dus. Just Dance doet eigenlijk veel meer goed, en heeft de sterke punten van vorige edities nog verfijnd. 

SingStar Ultimate Party is beschikbaar voor de PlayStation 3 en 4, Just Dance 2015 voor ongeveer alle consoles. Wij speelden beide games op de PlayStation 4.

Tracklist Just Dance 2015:

 1. ‘Bang Bang’ – Jessie J, Ariana Grande and Nicky Minaj
 2. ‘She Looks So Perfect’ – 5 Seconds of Summer
 3. ‘Problem’ – Ariana Grande Ft. Iggy Azalea and Big Sean
 4. ‘4×4’ – Miley Cyrus
 5. ‘Best Song Ever’ – One Direction
 6. ‘Happy’ – Pharrell Williams
 7. ‘Addicted To You’ – Avicii
 8. ‘Black Widow’ – Iggy Azalea Ft. Rita Ora
 9. ‘Maps’ – Maroon 5
 10. ‘Papaoutai’ – Stromae
 11. ‘Birthday’ – Katy Perry
 12. ‘Bad Romance’ – Lady Gaga
 13. ‘Built For This’ – Becky G
 14. ‘Holding Out For A Hero’ – Bonnie Tyler
 15. ‘Summer’ – Calvin Harris
 16. ‘Tetris’ – Dancing Bros.
 17. ‘You Spin Me Round (Like A Record)’ – Dead Or Alive
 18. ‘Let It Go’ – Disney’s Frozen
 19. ‘Burn’ – Ellie Goulding
 20. ‘Bailando’ – Enrique Iglesias Ft. Descemer Bueno & Gente de Zona
 21. ‘Mahna Mahna’ – Frankie Bostello
 22. ‘Never Can Say Goodbye’ – Gloria Gaynor
 23. ‘I Love It’ – Icona Pop Ft. Charli XCX
 24. ‘You’re On My Mind’ – Imposs Ft. J. Perry
 25. ‘Love Me Again’ – John Newman
 26. ‘Only You (And You Alone)’ – Love Letter
 27. ‘Ain’t No Mountain High Enough’ – Marvin Gaye and Tammi Terrell
 28. ‘Get Low’ – Dillon Francis & DJ Snake
 29. ‘Diamonds’ – Rihanna
 30. ‘Me And My Broken Heart’ – Rixton
 31. ‘Walk This Way’ – Run-DMC & Aerosmith
 32. ‘Don’t Worry Be Happy’ – The Bench Men
 33. ‘Epic Sirtaki’ – The Bouzouki’s
 34. ‘Speedy Gonzalez’ – Los Pimientos Locos
 35. ‘Macarena’ (Official Choreography by Mia Frye)– The Girly Team
 36. ‘Love Is All’ – The Sunlight Shakers
 37. ‘It’s My Birthday’ – will.i.am Ft. Cody Wise
 38. ‘The Fox (What Does the Fox Say?)’ – Ylvis
 39. ‘XMas Tree’ – Bollywood Santa
 40. ‘Fatima’ – Cheb Salama

Tracklist SingStar Ultimate Party:

 1. 5 Seconds of Summer – She Looks So Perfect
 2. Avicii – Hey Brother
 3. Bridgit Mendler – Ready Or Not
 4. Carly Rae Jepsen – Call Me Maybe
 5. Clean Bandit Feat. Jess Glynne – Rather Be
 6. Coldplay – Magic
 7. Demi Lovato – Let It Go
 8. Disclosure Feat. AlunaGeorge – White Noise
 9. Ed Sheeran – Lego House
 10. Ellie Goulding – Burn
 11. Icona Pop Feat. Charli XCX – I Love It
 12. John Newman – Love Me Again
 13. Kylie Minogue – Can’t Get You Out Of My Head
 14. Lady Gaga – Born This Way
 15. Lionel Richie – Hello
 16. Lorde – Royals
 17. Naughty Boy Feat. Sam Smith – La La La
 18. Olly Murs – Dear Darlin’
 19. One Direction – Best Song Ever
 20. One Republic – Counting Stars
 21. P!nk Feat. Nate Ruess – Just Give Me A Reason
 22. Paramore – Still Into You
 23. Pet Shop Boys & Dusty Springfield – What Have I Done To Deserve This?
 24. Pharrell Williams – Happy
 25. Plan B – She Said
 26. Selena Gomez – Come And Get It
 27. Swedish House Mafia Feat. John Martin – Don’t You Worry Child
 28. The Lumineers – Ho Hey
 29. TLC – No Scrubs
 30. Train – Drive By
Meer
Lees meer...