Pas op voor mails die aflevering 7 van ‘Game of Thrones’ nu al aanbieden: hackers willen je een virus lappen

Pas op voor mails die aflevering 7 van ‘Game of Thrones’ nu al aanbieden: hackers willen je een virus lappen

Cybercriminelen proberen te profiteren van de recente hack bij HBO. Ze sturen mails rond waarin ze aflevering 7 van ‘Game of Thrones’ aanbieden in ruil voor een kleine som geld. Daarbij worden zelfs nieuwe afbeeldingen getoond, maar laat je niet vangen: de mail is geïnfecteerd met malware.

Hackers hebben televisienetwerk HBO aangevallen en hebben 1,5 terabyte aan gegevens gestolen. Aflevering 4 van het nieuwe seizoen van Game of Thrones werd gelekt en nu dreigen de hackers ook aflevering 7 te publiceren voor de officiële uitzending. Dat is natuurlijk heel slecht nieuws voor HBO, maar sommige fans zijn dolenthousiast en schuimen het internet af om de aflevering te vinden. Cybercriminelen maken nu misbruik van de situatie door mails rond te sturen waarin ze beloven de nieuwe aflevering aan te bieden in ruil voor een geldsom. Maar wat krijg je in plaats van de spannende seizoensfinale? Malware.

Wil je Game of Thrones op voorhand bekijken?

De waarschuwing over de mails komt van Proofpoint, een bedrijf dat gespecialiseerd is in cybersecurity. “Wil je Game of Thrones op voorhand bekijken?”, luidt de mail. Om te bewijzen dat ze goede bedoelingen hebben, de voegen de hackers officiële afbeeldingen van de nieuwe aflevering toe. Als je het bijgevoegd document opent, krijg je een map met de code ‘9002’ die je computer infecteert. Proofpoint zegt dat deze code, de namen van de bestanden, de afbeeldingen en de thema’s gelijkenissen vertonen met hackers die voor de Chinese regering werkten. Nog even geduld dus: vanavond vindt de officiële uitzending plaat van aflevering 7 The Dragon and the Wolf.

Gesponsorde artikelen