Left Right
scrollTop top

Pas zeker deze 12 tips toe als je Google-diensten veilig wil gebruiken


Pas zeker deze 12 tips toe als je Google-diensten veilig wil gebruiken

Technologiereus Google heeft twaalf handige tips gepubliceerd die alle honderden miljoenen gebruikers maar beter kunnen toepassen. We slaan namelijk steeds meer belangrijke informatie online op, maar we doen niet veel om die informatie te beschermen.

1. Bedenk een beter wachtwoord dan ‘wachtwoord’

Erg veel valt of staat met een goed wachtwoord. Maar spijtig genoeg blijkt steeds opnieuw dat wereldwijd het meest gebruikte wachtwoord gewoon ‘password’ is, of een combinatie van opeenvolgende cijfers zoals 12345. Bedenk dan ook best wachtwoorden die bestaan uit hoofdletters, kleine letters, speciale tekens en cijfers. Liefst van al nog zonder volledige woorden te gebruiken of cijfercombinaties met een betekenis achter (zoals verjaardagen). En voor elke dienst ook een ander wachtwoord.

2. Gebruik een wachtwoordmanager

Maar hoe kan je nu al die wachtwoorden onthouden, horen we jullie al denken. Wel, gebruik een wachtwoordmanager. Dat kan een extern product zijn, maar ook in webbrowser Chrome is een functie ingebouwd die al je verschillende gebruikersnamen en wachtwoorden kan onthouden. Op die manier kan je voor elke dienst aparte wachtwoorden bedenken, die vervolgens automatisch ingevuld zullen worden als je de website bezoekt. Zorg er gewoon voor dat je een extreem veilig hoofdwachtwoord bedenkt, want anders heeft zo’n wachtwoordmanager nog geen nut.

3. Schakel tweestapsverificatie in

Sinds enige tijd ondersteunt Google tweestapsverificatie. Als je dat inschakelt (in het instellingenmenu van je Google-account), dan zal er een tweede wachtwoord per tekstbericht naar je gsm verstuurd worden indien iemand op je account probeert in te loggen van een onbekende locatie. Op de verschillende computers dat je vaak gebruikt ga je dus niet gestoord worden, maar op een computer waarop je nog nooit hebt ingelogd gaat je wachtwoord niet voldoende zijn. Daardoor zal nooit iemand kunnen inloggen die je gegevens gestolen heeft (tenzij die ook je smartphone gestolen heeft).

4. Laat niemand meegluren

Via je smartphone kan je tegenwoordig ongeveer al je belangrijke gegevens bekijken. Maar al te vaak hebben we geen enkele vorm van schermvergrendeling ingesteld, zoals een pincode of patroon. Dat kan je doen door in het Instellingenmenu naar Beveiliging te gaan, en daar een schermvergrendeling in te stellen.

5. Vind en vergrendel je toestel voor het te laat is

Mocht je smartphone toch gestolen zijn dan kan je via de online Apparaatbeheerder je smartphone nog vergrendelen en vanop afstand wissen. Daarvoor moet je wel in de Google Instellingen op je smartphone (niet gewone Instellingen) onder de tab ‘Beveiliging’ toestemming geven dat apparaatbeheer dat mag doen.

6. Houd de hackers buiten door je browser te updaten

Zorg er ook altijd voor dat je de laatste versie van software hebt geïnstalleerd. Er komen niet alleen nieuwe versies uit om extra functionaliteit te brengen, maar voornamelijk om beveiligingslekken te dichten. Kijk in Chrome dus altijd in het Instellingenmenu en vervolgens in de ‘Over’-tab goed na of je wel de laatste versie gebruikt (en die automatisch update).

7. Bescherm jezelf voor verrassende aankopen

Vele ouders geven hun smartphone of tablet wel eens aan de kinderen zodat die zich in stilte kunnen bezighouden. Maar omdat vele gebruikers hun creditcard met de Play Store hebben gekoppeld, hebben kinderen wereldwijd al ongelooflijk grote sommen geld uitgegeven aan de aankoop van apps. Je kan dus best aangeven in het instellingenmenu van die Play Store-app dat je telkens een wachtwoord moet ingeven bij een aankoop.

8. Krijg zoekresultaten die voor alle familieleden veilig zijn

Bezoek best ook eens het voorkeurenmenu van de zoekfunctie van Google. Daar kan je aangeven om de SafeSearch-filter te activeren, waardoor niemand in huis op pagina’s terechtkomt waar ze echt niet hoeven te zijn.

9. Houd de veiligheidsmodus in YouTube geactiveerd

Op YouTube zijn ook heel wat filmpjes te zien die je maar beter niet aan je kinderen kan laten zien. Om te vermijden dat ze zulke filmpjes tegenkomen, kan je best de veiligheidsmodus van YouTube inschakelen. Dat kan onderaan aan elke pagina, zolang je ingelogd bent.

10. Rapporteer onveilige inhoud

Maar vaak glippen er toch nog filmpjes door de mazen van het net. Daarom is het belangrijk om zulke filmpjes altijd te rapporteren als je ze toch te zien krijgt.

11. Zorg ervoor dat je account veilig is met deze snelle check

Je kan ook altijd via een handige tool kijken of je alle nodige informatie hebt ingevuld mocht je de toegang tot je account kwijt geraken. De Security Check up kijkt onder andere na of je een telefoonnummer of e-mailadres hebt ingevuld dat gebruikt kan worden om je identiteit te bevestigen als je niet meer in je hoofdaccount kan. 

12. Blokkeer schimmige figuren

Met Google+ Hangouts kan je met je vrienden (video)chatten, maar je kan er ook heel wat nieuwe mensen leren kennen. Uiteraard zitten daar ook schimmige figuren tussen, en dus kan je die maar best blokkeren.Wil je alle tips nog eens zelf bekijken, en met handige stappenplannen uitvoeren, dan kan je daarvoor op deze pagina van Google terecht. Er staan nog veel meer tips, maar deze twaalf werden er door Google zelf uitgelicht.

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…