Pascale Peraïta is uit de PS gezet, maar het is nog niet zeker of Samusocial hun geld ooit terugziet

Pascale Peraïta is uit de PS gezet, maar het is nog niet zeker of Samusocial hun geld ooit terugziet

De voormalig OCMW-voorzitster van Brussel, Pascale Peraïta (PS) is uit de partij gezet. Dat heeft de Parti Socialiste zelf laten weten. Ze kwam onder vuur te liggen omdat ze jarenlang zitpenningen inde voor onbestaande vergaderingen op de kap van vzw Samusocial.

Het werd unaniem beslist door de waakzaamheidscommissie van de PS dat Peraïta moet vertrekken. Zelf had ze ook al haar ontslag gegeven als OCMW-voorzitster in Brussel.

Volgens Le Soir heeft ze tussen 2008 en 2016 meer dan 110.000 euro aan zitpenningen binnengehaald. Het innen die van zitpenningen voor onbestaande vergaderingen voor de daklozenopvang Samusocial én haar andere postjes zouden haar elk jaar meer dan 200.000 euro hebben opgeleverd.

Peraïta weigerde zelf mee te werken met de onderzoekscommissie en ze kwam ook niet opdagen bij de waakzaamheidscommissie van de PS. Die beslisten nu dat Peraïta niet langer deel is van Parti Socialiste. Voormalig burgemeester Yvan Mayeur kwam voor dezelfde reden in opspraak, maar hij nam zelf zijn ontslag als burgemeester en stapte ook zelf uit de PS.

Terugbetalen?

Dan rest er nog de vraag of de corrupte politici hun onterecht geïnde vergoedingen zullen moeten terugbetalen. NV-A heeft een motie ingediend om via gerechtelijke weg het geld te recupereren van daklozenorganisatie Samusocial, maar de voltallige meerderheid binnen het Brussels parlement heeft die motie weggestemd, zo meldt BRUZZ. NV-A vindt dat “onbegrijpelijk”, maar voorzitter van de onderzoekscommissie Stefan Cornelis (Open VLD) en parlementslid Jef Van Damme (SP.A) “willen de onderzoekscommissie en rechters hun werk laten doen en geen vlucht vooruit nemen”.

Hoewel er momenteel een strafrechtelijk onderzoek loopt naar Mayeur en Peraïta, kan die procedure er niet voor zorgen dat de vergoedingen die uitgekeerd werden opnieuw naar Samusocial vloeien. De wet op vzw’s zou daar wél voor kunnen zorgen, want een vereniging zonder winstoogmerk mag geen onredelijke vergoedingen toekennen aan haar bestuurders. Op die manier zou de beslissing van de algemene vergadering van Samusocial, waar de zitpenningen werden toegekend, kunnen vernietigd worden door de Brusselse regering.

NV-A vindt het “onbegrijpelijk dat men het gegraai van Mayeur en Peraïta bij Samusocial afkeurt, maar er ondertussen niets aan doet om het geld van daklozen dat zij in hun zakken staken terug te krijgen”, aldus parlementslid van NV-A Liesbeth Dhaene.

Procedurefouten

Stefan Cornelis van Open VLD zit de onderzoekscommissie naar Samusocial voor en hij past op met inhoudelijke uitspraken, omdat hij niet wil tussenkomen in het gerechtelijke onderzoek. “De taak van de onderzoekscommissie is de dysfuncties binnen Samusocial blootleggen en daar lessen uit trekken voor de toekomst. Het is aan het juridisch onderzoek en de rechters om de eventuele strafmaat te bepalen, niet die van de onderzoekscommissie in het parlement.”

Het parlement wil dus procedurefouten vermijden door te vroeg uitspraken te doen over het gerechtelijk onderzoek. Of Mayeur en Peraïta hun onterecht opgestreken zitpenningen zullen moeten terugbetalen aan de daklozenorganisatie Samusocial is nog onduidelijk.

Gesponsorde artikelen