Pascale Peraïta weigert doodleuk mee te werken aan onderzoek Samusocial: zij en Mayeur zijn nog steeds lid van de PS

Pascale Peraïta weigert doodleuk mee te werken aan onderzoek Samusocial: zij en Mayeur zijn nog steeds lid van de PS

Het drama bij de PS in Brussel blijft maar aanslepen. Want het duo van ex-burgemeester Yvan Mayeur en ex-OCMW-voorzitter Pascale Peraïta zuigt opnieuw aandacht naar zich. Die laatste weigert mee te werken aan het onderzoek naar Samusocial, terwijl Mayeur bij intercommunale Vivaqua nog voor 56.000 euro per jaar mag bijklussen. De PS pakt de zaak niet aan: zelfs na heel het Samusocial-schandaal blijven beiden lid van de partij.

Het tragikomisch circus bij de PS blijft maar aanslepen, zonder dat de leiding echt ingrijpt. Want gisteren op de gemeenteraad bleef het nieuws regenen rond het duo dat de eigenhandig de Franstalige socialisten naar de ondergang dreigt mee te sleuren: ex-burgemeester Yvan Mayeur (PS) en Pascale Peraïta (PS), die het OCMW leidde.

Beiden graaiden in de kas van de daklozenorganisatie Samusocial door fake vergaderingen te organiseren en zichzelf zo 16.000 euro per jaar onterecht uit te betalen. Dat soort schaamteloos misbruik van giften voor daklozen haalde zelfs de New York Times, maar nog steeds zijn beiden niet uit de PS gegooid.

En ze blijven het bont maken. Want via haar advocaat heeft de ex-OCMW-voorzitster Pascale Peraïta laten weten dat ze weigert mee te werken aan het parlementaire onderzoek naar Samusocial. Ze zal niet antwoorden op de vragen van de onderzoekscommissie en beroept zich op “het zwijgrecht”. Binnen de eigen partij is de kritiek groot, en noemen partijgenoten het “schandalig”. Maar de partijleiding, met voorzitter Elio Di Rupo, grijpt niet in. De onderzoekscommissie rond Samusocial begint vandaag in het Brussels parlement.

Mayeur doet rustig verder

En ook Yvan Mayeur, de ex-burgemeester, doet rustig verder. Hij blijft gemeenteraadslid, ook al was hij gisteren niet op de Brusselse gemeenteraad. Maar hij zit wel voor Brussel nog steeds in de intercommunale watermaatschappij Vivaqua, wat hem 56.000 euro per jaar oplevert.

Dat beiden gewoon doodleuk bij de PS verder mogen blijven functioneren, roept grote vragen op. Maar Di Rupo durft zich gewoon niet te moeien in Brussel. Enerzijds heb je daar de clan rond Laurette Onkelinx en die blijft Yvan Mayeur en diens rechterhand Pascale Peraïta maar beschermen. Dat het duo in de kas graaide van daklozen, deert blijkbaar niet.

Aan de andere kant is er Rudi Vervoort, de minister-president van Brussel en sterke man van de andere Brusselse PS-clan. Hij doet er alles aan om z’n regering en vel te redden in Brussel, nadat z’n coalitiepartner cdH de stekker uit z’n regering trok. Vervoort riep al op om Mayeur en Peraïta ontslag te laten nemen uit de PS.

In de nasleep van het schandaal rond Samusocial verdween Ans Persoons (sp.a) uit de coalitie. Maar door een administratieve soep raakte haar ontslag niet op de gemeenteraad. Tot september is ze dus nog officieel lid van de coalitie. Daardoor blijft ze de hele zomer schepen en wordt ze ook gewoon doorbetaald.

Gesponsorde artikelen