Paswoorden zijn uit, biometrics zijn in. Dit is hoe je binnenkort inlogt op verschillende websites

Paswoorden zijn uit, biometrics zijn in. Dit is hoe je binnenkort inlogt op verschillende websites

We hebben steeds meer paswoorden, ze worden steeds langer en moeilijker om te onthouden en toch zijn ze te hacken. Gelukkig zijn we er bijna van af: biometrische authentificatie zit in de laatste proeffases en dat wil zeggen dat je binnenkort met je duim kan inloggen op elke website.

Hoofdletters, kleine letters, één leesteken en liefst elke zes maanden veranderen: als je dit soort gecompliceerde constructies voor je paswoord ook beu bent, hebben we goed nieuws. Want dé nieuwe standaard voor login wordt WebAuthn, of Web Authentificatie. Die zal jouw inloggegevens beschermen met biometrische gegevens of apparaten die je thuis al hebt.

Je eigen apparaten onthouden je paswoord

Concreet ziet dat er zo uit: als je een nieuwe login maakt, zal je zelf een apparaat kunnen kiezen waarmee je die login kan doen in plaats van een paswoord. Het moet dan wel een apparaat zijn dat de link met het web kan maken, maar dat zal binnenkort zowat elk apparaat zijn. Een smartphone met vingerafdruk-lezing of een webcam zijn andere voorbeelden die zeker zullen gebruikt worden.

Toekomstmuziek? Helemaal niet, WebAuthn zit in de laatste testfases en zal daarna waarschijnlijk geaccepteerd worden dé manier om inloggegevens te beschermen. Het W3C (World Wide Web Consortium) zal na de laatste testen, voorstellen aan bedrijven om dit systeem te gaan gebruiken. Zowel Google, Microsoft als Mozilla hebben al een principieel akkoord bereikt, het is een kwestie van tijd voor ook Safari overstag gaat.

Veiliger

WebAuthn heeft enkele gigantische voordelen: zo wordt er bij elke ‘login’ een soort nieuw paswoord gemaakt, waardoor de procedure een stuk veiliger is dan een paswoord. Phishing bijvoorbeeld, of het verkopen van lijsten met e-mailadressen en paswoorden, zou zo volledig moeten verdwijnen.

De nieuwe inlogmethodes zijn nog niet voor morgen, maar verwacht niet dat we binnen tien jaar nog paswoorden van 12 tekens moeten onthouden. En zou dat geen opluchting zijn?

Gesponsorde artikelen