Koning stelt Patrick Dewael (Open Vld) en Sabine Laruelle (MR) aan “om volwaardige regering te vormen”

Sabine Laruelle (MR), de voorzitster van de Senaat, en Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open Vld) zijn ontvangen bij de koning. Ze krijgen de opdracht om “de nodige politieke contacten leggen met het oog op de vorming van een volwaardige regering”. Koning Filip sprak eerder al met verschillende partijvoorzitters. Afgelopen vrijdag diende CD&V-kopstuk Koen Geens zijn ontslag in als koninklijk opdrachthouder nadat PS-voorzitter Magnette (PS) een federale coalitie met N-VA uitgesloten had.

Na het onverwachte ontslag van CD&V-kopstuk en minister van Justitie Koen Geens als koninklijk opdrachthouder regende het felle uitspraken van de partijkopstukken en speculaties over welke politici hierna de formatie zouden leiden. De koning hield opnieuw een reeks uitgebreide raadplegingen en iedereen verwachtte dat hij vandaag iemand nieuw zou aanduiden. Er werd naar de liberalen en de groenen gekeken en ook de naam van vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) viel meermaals. Uiteindelijk werden het Sabine Laruelle (MR) en Patrick Dewael (Open Vld), respectievelijk de voorzitters van de Senaat en de Kamer.

Deadline: 9 maart

Onder andere de VRT geeft deze mededeling van het paleis mee: “De koning heeft hen gevraagd om de nodige politieke contacten te leggen met het oog op de vorming van een volwaardige regering. Zij hebben de opdracht aanvaard.” Het is de bedoeling dat het duo op 9 maart opnieuw verslag uitbrengt bij de koning.

Meer
Lees meer...