Paus wordt beschuldigd van ketterij … omdat hij ruimdenkend is

Paus wordt beschuldigd van ketterij … omdat hij ruimdenkend is

Paus Franciscus wordt beschuldigd van “ketterij”. Dergelijke beschuldigingen zijn sinds het jaar 1333 niet meer gebeurd, maar conservatieve geestelijken hebben het heel moeilijk met de veranderingen die de paus wil doorvoeren.

Gescheiden mensen zouden wat paus Franciscus betreft opnieuw de communie mogen ontvangen. Hoewel er geen officiële handelingen zijn gesteld om dat ook daadwerkelijk te veranderen in de katholieke gemeenschap, zijn conservatieve geestelijken razend op de paus om zoiets nog maar voor te stellen.

Het Nieuwsblad schrijft dat de tientallen geestelijken die een probleem hebben met de stelling van de paus nu een brief hebben geschreven waarin ze paus Franciscus beschuldigen voor het “verspreiden van ketterij”. Volgens hen neemt de paus “ketterse standpunten in op het vlak van huwelijk, moraliteit en de eucharistie”.

De brief werd verstuurd samen met een persbericht waarin de 40 auteurs stellen dat de beschuldigingen aan het adres van de paus “een moedige daad is die ons tijdperk kan veranderen”. Volgens geschiedkundigen is het al van de middeleeuwen geleden dat een paus dergelijke beschuldigingen kreeg.

De auteurs van de brief claimen ook nog dat er sinds het ondertekenen en verzenden van hun brief “nog tientallen anderen zich hebben geschaard achter hun initiatief”. De paus en andere leden van het Vaticaan vonden het vooralsnog niet nodig om te reageren op de beschuldigingen. Het is dan ook maar de vraag of de brief veel voeten in de aarde zal hebben.

Gesponsorde artikelen