Pauze in opwarming klimaat blijkt fabeltje: het gaat nu angstaanjagend snel

Pauze in opwarming klimaat blijkt fabeltje: het gaat nu angstaanjagend snel

2015 wordt met voorsprong het warmste jaar ooit. Wetenschappers zijn het daar nu al over eens. De opwarming van ons klimaat blijkt helemaal niet door een pauze te gaan, ze gaat alleen maar sneller.

Dat klimaatwetenschappers dat al eind augustus kunnen en durven stellen is opmerkelijk, maar ze zijn vastberaden: alleen een vulkaanuitbarsting zoals die van de Krakatoa kan nog voorkomen dat 2015 het warmst jaar wordt sinds 130 jaar geleden begonnen werd met het bijhouden van temperaturen.

Het verschil met het vorige warmste jaar – 2014 – is zelfs zo groot dat de notie van een pauze in de opwarming, die nieuwe heilige graal van klimaatsceptici, compleet aan diggelen slaat. Bijkomend: de drie warmste jaren op onze planeet (tenminste sinds we beginnen meten zijn) vonden dus plaats de jongste vijf jaar (2010, 2014 en 2015) en negen van de tien warmste jaren vonden plaats sinds het jaar 2000. Het onderlijnt nog maar eens hoe belangrijk de klimaattop is die in december in Parijs begint.

“It’s a sure thing”

Zowel de data van onder meer de US National Aeronautics and Space Administration (Nasa), de US National Oceanic and Atmospheric Administration (Noaa) en het Britse Met Office wijzen op een “significante” toename van de temperaturen aan land, maar ook van het zeewater.

“It’s a sure thing. If you want a number, I would say about 99 per cent certain”, zegt professor James Hansen, één van ’s werelds bekendste klimaatzetenschappers. “A huge volcano could have an effect, but it had better be Krakatoa-size or bigger and occur within the next month or so if it is to have much effect on 2015’s global temperature.”

14,68

We zijn op weg om de 14,68 graden celsius te halen. Vorig jaar klokten we af op 14,57. Een toename van 0,1 graad dus, terwijl sinds de industriële revolutie de totale opwarming 0,8 graden bedraagt. “It’s going to be so far ahead of the other record year that it’s going to be beyond the error range”, zegt Phil Jones, directeur van de Climatic Research Unit at the University of East Anglia in Norwich.

“Normaal wanneer global average temperature records gebroken worden, dan is dat met 0.01 C of 0.02 C. Dit jaar doen we tien keer dat cijfer”, zegt ook Jessica Blunden van Noaa.

Gesponsorde artikelen