PayPal verlaat het cryptomunt-project van Facebook

Facebook
EPA

Het betaalbedrijf PayPal is het eerste bedrijf dat zich terugtrekt uit Facebooks Libra-project. Dat is de digitale munt van het socialemediaplatform. Verschillende andere Europese landen staan ook niet te springen voor de invoering van de munt.

Vrijdag kondigde PayPal aan dat het betalingsbedrijf niet langer in zee gaat met Libra. Dat is de digitale munt die Facebook in juni aankondigde, samen met de digitale portefeuille Calibra. PayPal wilde niet exact zeggen wat de reden was om uit het project te stappen.

Ook in andere Europese landen kan de munt op veel kritiek rekenen. Zo willen Frankrijk én Duitsland de munt verbieden in heel Europa.

Exit PayPal

PayPal was een van de eerste leden die in de Libra Association stapte. Dat is een groep van 28 bedrijven en non-profit organisaties die de Libra mee ontwikkelen. Andere leden die meedoen met het project zijn onder andere Visa en Uber.

PayPal
GettyImages

Ook de Libra Association zelf reageerde op de exit van PayPal. Het bedrijf vertelde in een statement: “Het financiële systeem heruitvinden en herschikken is moeilijk. Toewijding om die missie te doen slagen is belangrijker dan al de rest. Het is beter dat we die mislukte toewijding nu al zien.”

Eerder dit jaar vertelde Facebook al dat mensen konden betalen met de munt via eigen apps. Dat zou ook moeten werken met de berichtenservice WhatsApp. Partnerbedrijven kunnen Libratransacties ook accepteren.

Veel vragen, weinig antwoorden

Facebook vertelde al dat Libra onafhankelijk bestuurd zou worden en dat er ook echte waardes aan vasthangen. Betalen met de munt zou volgens het socialemediaplatform even gemakkelijk zijn als sms’en.

Maar toch zijn er veel vragen over hoe het geld én de data van de gebruikers beschermd zullen worden. Ook de beweeglijkheid van de munt is een struikelpunt, want gaat die meebewegen met de beurs?

Veel vragen en tot nu toe weinig antwoorden. Op 14 oktober houdt de Libra Association een eerste meeting die concreet details zal weergeven over de munt. De groep vertelde in een tweet dat er na de meeting ook updates volgen over de 1.500 bedrijven die enthousiast zijn om mee te werken aan het project.

Gesponsorde artikelen